Novinarskoj ekipi uz prijetnje onemogućeno snimanje

Novinarskoj ekipi uz prijetnje onemogućeno snimanje Izvor: Screenshot

Pred zgradom Parlamenta Federacije BiH u Sarajevu, gdje se održavaju protesti demobilisanih boraca, ekipi Radija Slobodna Evropa pripadnici Federalne policije i policije koja obezbjeđuje zgradu Parlamenta onemogućili su snimanje.

Nakon što je ekipa RSE tražila obrazloženje, od fotoreporetera i novinarke, policajci su tražili lične karte i prijetili prijavama. Jedino obrazloženje bilo je da je donesena takva naredba koju moraju da poštuju svi.

Na konstataciju da je riječ o javnom prostoru i da je na taj način onemogućen rad novinarima, te da je neophodno da se pokaže pismena naredba, policajac je pozvao svog pretpostavljenog koji se ekipi obratio: “Hajmo se skloniti odmah i daj malo vamo ličnu”.

Ekipa RSE je zatražila ime i broj značke od policajca, koji im je tražio lična dokumenta. Nakon toga je uslijedila žustra rasprava koja je završila prijetnjama 'batinama' koje je policajac uputio fotoreporteru.

Ime policajca koji je tvrdio da su fotoreporter i novinarka "bahati i bezobrazni" i nije se želio legitimisati, iako je dužnost policajca da to uradi, ekipa je dobila od njegovog pretpostavljenog.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 16

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

almir

A sta se ovaj ovo dvoje prave pametni ne moze se snimat i vozdra

4 14

BiH

Ovu neotesanu i neprofesionalnu policajcinu poslati u bogovice da radi. Cuj, daj licnu kartu na uvid! Ohrndani policijski fazon. Mars nazad u skolu.

20 0

Tana

Uniformisane fukare. Ovi bi izgubili na sudu, samo ih treba imati kome tuziti.

20 2

* Sva polja su obavezna