Dva scenarija za smjenu Vijeća ministara BiH

Dva scenarija za smjenu Vijeća ministara BiH Izvor: Vijeće ministara BiH

Jedan državni zastupnik i jedan zahtjev za smjenu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Traži se da Denis Zvizdić prikupi potpise i dokaže da ima većinu u Parlamentu. Predsjedavajući Vijeća ministara odgovara - to je politikanstvo. Na drugom kolosjeku, teške optužbe izmežu SDA i SBB-a.

Procedura je jasna. Vijeće ministara može biti opozvano prema Poslovniku Zastupničkog doma. Najmanje osam poslanika u Domu mogu inicirati prijedlog za glasanje o nepovjerenju ili o potrebi rekonstrukcije Vijeća ministara BiH.

Takva zastupnička skupina za sada nije predložila inicijativu za izglasavanje nepovjerenja kabinetu Denisa Zvizdića. Prema Ustavu BiH, u slučaju izglasavanje nepovjerenja u Parlamentu, Vijeće ministara mora podnijeti ostavku. Druga mogućnost je da smjenu izvršne vlasti na nivou države pokrene Predsjedništvo BiH, kako i piše u Zakonu o Vijeću ministara.

Predsjedništvo BiH može predložiti smjenu predsjedavajućeg Vijeća ministara. Ako Parlamentarna skupština BiH izglasa nepovjerenje predsjedavajućem, Vijeće ministara daje ostavku u cjelini, ali dužnost obavlja do potvrde novog predsjedavajućeg i članova Vijeća ministara. Parlamentarna skupština također može, na svoju inicijativu, izglasati nepovjerenje Vijeću ministara.

Dakle i da se izglasa nepovjerenje, ovaj saziv Vijeća ministara ostaje u tehničkom mandatu dok se ne izabere novi. No, takve inicijative nema, premda postoje priznanja da nema ni parlamentarne većine.

Izvor: N1

"Imamo izjave minimum dvojice, ili trojice članova Predsjedništva, koji su javnosti već kazali da ne postoji parlamentarna većina", kaže Sadik Ahmetović.

"Kako je moguće da živimo u takvoj zemlji da Predsjedništvo ne pozove na konsultacije predsjedavajućeg Vijeća ministara, i da utvrdi da li ima ili nema parlamentarnu većinu", pita Staša Košarac.

Inicijativa koja postoji je ona Sadika Ahmetovića. Traži da Zvizdić pokrene postupak prikupljanja potpisa i dokaže da ima podršku u Parlamentu. Predsjedatelj Vijeća ministara odgovara - to je igranje vladavine prava, u kojoj ne želim učestvovati.

"Predložena inicijativa o prikupljanju potpisa podrške, osim što od strane njenog inicijatora predstavlja izraz pukog politikanstva, izlazi i van okvira zakonskih procedura, i zbog toga smatram da bi bilo kakvo postupanje koje je u suprotnosti sa precizno definiranim i važećim zakonskim procedurama značilo njihovo namjerno ignoriranje i nepoštivanje", tvrdi Denis Zvizdić..

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 3

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

E

Jos nesto Radoncic nije mogao biti ministar sigurnosti, a hoce da se kandiduje za clana Predsjednistva. Smatrat cu da je ovaj narod stvarno lud ako ga izaberu.

3 0

Draga 1d

Strpite se malo, dogodine su izbori pa ćemo vas vidjeti do tada pustite ljude da rade svoj posao.

16 1

Visegrad

Koliko se Fahro Prepo da okalja i oljaga Zvizdica da se nekandoduje za člana predsjedništva !! Koji su licimjeri da razbiju vladu ?

14 2

* Sva polja su obavezna