Schulzova bitka u završnici kampanje

Schulzova bitka u završnici kampanje Izvor: N1

N1 donosi dio atmosfere sa predizbornog skupa SPD-a u Kelnu, na kojem se obraćao kandidat ove stranke za njemačkog kancelara, Martin Schulz.

Predizborna kampanja u Njemačkoj je u završnici. Do nedjelje, kada će Nijemci odlučivati o sastavu Bundestaga – najvažnijeg zakonodavnog tijela u ovoj zemlji, već se odbrojavaju sati. Iako prognoze pokazuju da će unija CDU/CSU imati daleko više glasova od SPD-a, Martin Schulz ne odustaje – ni od nade za stranku, a ni od titule narednog njemačkog kancelara. Tokom predizbornog skupa na trgu Heumarkt u srcu Kelna pokušao se sinoć (21.09.2017.) u agresivnom, ali i tonu punom humora izboriti za što više glasova birača. Poručio je kako će biti naredni njemački kancelar, a njegov optimizam nije dao naslutiti da su posljednje ankete Infratest dipam-a, ispitivača javnog mnijenja, pokazale kako mu popularnost opada i kako će SPD osvojiti 20% glasova birača, što je za 17% manje od podrške koja se predviđa za uniju CDU/CSU. 

Schulz je na trgu Heumarkt dočekan zu aplauz i ovacije, a već prvim riječima kritikovao je „arogantnu“ politiku CDU-a i aktualnu kancelarku Angelu Merkel. Kazao je kako upravo Merkel briše razlike između sebe i Schulza, utoliko što ponavlja svaki prijedlog koji iznese SPD. Jedna od najvećih zamjerki bile su investicije u vojsku.

„Merkel želi investirati u naoružanje, a ja ne želim. Taj novac želimo investirati u škole i obrazovanje. Jaslice moraju biti besplatne. Roditelji bi trebali ići na posao i moći čuvati svoja radna mjesta”, poručio je kandidat za njemačkog kancelara.

Martin Schulz Izvor: N1

„Njemačkoj ide dobro. Tačno! Ali, Njemačkoj može ići bolje!“ ili „Njemačkoj ide dobro, ali nije svima u Njemačkoj dobro!“ – bili su refreni njegovog govora, a u fokusu predizborne kampanje ostala je socijalna jednakost i iste prilike za sve. Poručio je kako se umjesto honorarnih i ugovora o radu na određeno vrijeme zalaže za ugovore na neodređeno vrijeme.

„Želim jednake plate, želim da svi imaju iste šanse za budućnost. Ne želimo da porijeklo (Herkunft) utječe na budućnost (Zukunft). Ne želimo da ime, boja kože ili spol unaprijed određuju budućnost. Želimo da djeca, muškarci i žene imaju iste prilike. O tome će biti odluka na izborima, odlučivat ćemo je li to ono što želimo ili želimo više naoružanja“, rekao je Schulz.

U predizbornom programu SPD-a je i prijedlog da se ne povećava starosna granica za odlazak u penziju, jednako zdravstveno osiguranje za sve društvene slojeve, besplatno obrazovanje, poreske olakšice za porodice, besplatne jaslice, stabilne penzije, te investicije u oblasti digitalizacije. SDP navodi da želi i jaču i solidarniju Evropu kojom „će biti osiguran mir i blagostanje“. 

Iako prognoze za SPD i Schulza nisu obećavajuće u odnosu na prognoze za CDU, Sculz je poručio da će ipak biti kancelar. Pozvao je građane Njemačke da izađu na izbore:

„Izbori su 24. septembra. Radi se o izboru između kancelarke koja odbija svaku debatu u budućnosti i nekoga ko kaže šta hoće.“

„Ne borimo se samo za svoje ciljeve. Ja se ne borim samo za sebe. Ne borim se za glasove ili za brojke, već za naše ubjeđenje i za naše principe. Borimo se za vas, za ljude u zemlji, borimo se za jednakost, za to da naredna generacija ima dobru budućnost, borimo se za snažnu i solidarnu Evropu. Zato želim biti kancelar i pomozite mi u tome!”, pozvao je Schulz građane Njemačke da se odluče za SPD.

Martin Schulz Izvor: N1

 Na predizbornom skupu smo pitali i građane da li će se i zašto odlučiti za SPD:

„Ova stranka je građanska, imaju zanimljive ideje, nisu tako umišljeni kao druge stranke, žele pravdu za sve! Smatram da Schulz ima veoma male šanse da bude kancelar, ali ipak ću podržati SPD“, rekao je Jürgen Noch iz Kelna. Melianie Lemke kazala je „da će sigurno glasati za SPD“, jer joj se dopada ideja besplatnog obrazovanja i većih plata, što smatra važnim temama u predizbornoj kampanji.

„Sada sam na ugovoru na određeno vrijeme i zato sam svjesna koliko je važan ugovor na neodređeno, koji i sama priželjkujem. Ovako svaki dan mogu dobiti otkaz.“

Kandidat za njemačkog kancelara kazao je i da „što je izlaznost veća, to su i veće šanse da se pobijedi radikalna desnica“. Desničarsko-populističku stranku AfD nazvao je neprijateljima njemačke demokratije, poručivši da to nije „alternativa“, već „sramota za Saveznu Republiku Njemačku“. 

U aktualnom sastavu Bundestaga na vlasti je takozvana „velika koalicija“, koju čine unija CDU/CSU sa 309 zastupnika i SPD sa 193 zastupnika. U opoziciji su ljevičari sa 64 i Zeleni sa 63 zastupnika. U okviru predizborne kampanje, Martin Schulz je isključio mogućnost ponovnog koaliranja sa CDU/CSU.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna