Izostala čestitka Donalda Trumpa Angeli Merkel

Izostala čestitka Donalda Trumpa Angeli Merkel Izvor: Reuters

Angela Merkel i AfD su tema o kojima danas izvještavaju svi svjetski mediji. Kako se vijesti o izborima mijenjaju iz minute u minutu, tako i čestitike pobjednicima izbora, stižu iz minute u minutu. No, jedna čestitka je izostala. I to ona prvog čovjeka Sjedinjenih Američkih Država - Donalda Trumpa.

Njemačka kancelarka Angela Merkel te rezultati jučerašnjih izbora, svjetska su vijest broj jedan. No većin medija najviše pozornosti posvećuju usponu desničara.

I njima kao i Merkel čestitke pristižu još od sinoć, no jedna je izostala, ona Donalda Trumpa. Ni službeno a ni putem twittera, američki predsjednik joj nije čestitao, kao ni AFD-u.

No zato čestitke pristižu i jednim i drugim, kako od čelnika brojnih država, tako i onih europskih institiucija.

"Predsjednik Juncker ponavlja da u svjetlu važnih globalnih izazova Europa treba jaku njemačku vladu sada više nego ikad - čovjeka koji je sposoban aktivno oblikovati budućnost našeg kontinenta - i u svom pismu predsjednik Juncker izražava svoje uvjerenje da će pregovori o koalicijskoj vladi pridonijeti tome...", kazao je Margaritis Schinas, glasnogovornik EK-a

Iako oslabljena najlošijim rezultatom svoje stranke , Merkel je čestitke dobila i od svojih kolega . Među prvima bio je francuski predsjednik Emmanuel Macron.

"Pozvao sam Angelu Merkel da joj cestitam. Odlučno ćemo nastaviti suradnju koja je neophodna za Europu i za naše zemlje".

Slične poruke uputili su i danski, norveški, švedski te finski premijeri. Čestitke su stigle i iz Izraela.

"Čestitamo Angeli Merkel, zbog njezina ponovnog izbora kao njemačke kancelarke. Ona je pravi prijatelj Izraela".

No kako stižu čestitke Merkel, tako stižu i čelnicima AFD-a.

Francuska zastupnica Marine Le Pen kazala je kako su postigili povijesni izborni rezultat". Poručila je kako je njihov uspjeh zapravo novi simbol buđenja europskih naroda".

Buđenje koje su komentirali i dužnosnici Turske. Čestitke su uputili njemačkoj kancelarki, ali i ocijenili da je ulazak desničarskog AFD-a u Bundestag, kako kažu, otvorilo pandorinu kutiju kada je u pitanju rasizam u Njemačkoj. I predsjednik ove zemlje ocijenio je da su fašizam i neonacizam u usponu te da Turska boriti protiv toga.

"Ali kažem vam da se oni u ovom trenutku kreću u tom pravcu. Dok nas EU usporava, naše vrijeme dolazi.. Druge opcije ne postoje. Njemački izbori su lekcija, jer sada ljudi sve vide mnogo jasnije", naveo je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan.

 I u Velikoj Britaniji su se komentriali i analizirali rezultati njemačkih izbora. kako među političarima, tako i građanima.

"Pa, vrlo je pozitivno da se Merkel vraća. Izgleda da je desničarska stranka, AFD, napravila uspjeh što je po meni zabrinjavajuće za Europu općenito, a posebno na svijet kao cijelinu. Ipak dobro je vidjeti da stranke koje vjeruju u Europu, imaju utjecaj i u Francuskoj i Njemačkoj."

"Nisam iznenađena, ali čini se da se uklapa u ono što se trenutno događa u svijetu, stoga moramo samo čekati i vidjeti kakva je koalicija formirana i kako će Angela Merkel upravljati s njom."

"Vrlo mi je drago što je Merkel pobijedila, mislim da je ona nevjerojatna žena, mislim da je ona jedina osoba koja ima bilo kakav smisao u svijetu danas."

A tu ženu sada očekuje monogo posla, prije svega formiranje Vlade.

Izvor: N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: Njemačka

Komentara 3

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Bosanac

tramp-najveća američka sramota

2 3

Novinar

Demokratija na djelu, tek 4 put izabrana za redom. Putine nemoj samo ti biti 4 put jer to je nedemokratski i bice rezim a ni ti Dodik ni slucajno nemoj.

2 7

Bosanac

hahaha..koji si ti bolesnik. Porediš putka i duduka s gđom Merkel!? Natrag u šumu!

6 3

* Sva polja su obavezna