Cavusoglu: Intervenisat ćemo ako Turkmeni budu ugroženi

Cavusoglu: Intervenisat ćemo ako Turkmeni budu ugroženi Izvor: REUTERS/Stephanie Keith

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je danas u Ankari da će Turska vojno intervenirati istog časa ako na terenu budu konkretne prijetnje po bratske Turkmene na sjeveru Iraka.

Cavusoglu je u intervjuu za tursku televiziju “A Haber“ istakao da su Ustavom Iraka precizno uređena prava i obaveze Kurdske regionalne uprave na sjeveru te zemlje i da je referendum o nezavisnosti te regije neustavan i neprihvatljiv.

Šef turske diplomacije podsjetio je da je na zahtjev Turkmena Ustavni sud zabranio održavanje spornog referenduma na sjeveru Iraka, te da su na to upozorili svi važni akteri međunarodne zajednice, uključujući Ujedinjene nacije, SAD, Tursku, Veliku Britaniju i Francusku.

Tokom augustovske posjete Erbilu, Cavusoglu je rukovodstvu Kurdske regionalne uprave kazao da Turska podržava ustavna prava te regije, ali da se strogo protivi održavanju jednostranog referenduma.

“Premijer Kurdske regionalne uprave Necirvan Barzani je kazao da će učiniti sve kako Turska kaže, ali vidimo da se tako ne ponašaju. Za nas je taj referendum ništavan i naš sagovornik ubuduće će biti zvanični Bagdad“, kazao je Cavusoglu i dodao da dobronamjerni savjeti i upozorenja Turske nisu slušani i da više ništa neće biti isto.

Podsjetivši da su resorni ministri i zvaničnici turske vade formirali koordinacijsko tijelo koje će u saradnji sa iračkom vladom u Bagdadu odrediti buduće mjere predostrožnosti i sankcija, Cavusoglu je kazao da će te mjere uskoro biti poznate.

“O pitanjima granice, carina, nafte i drugim temama naš sagovornik je sada zvanični Bagdad. Odlukom o referendumu Kurdska regionalna uprava se odrekla prava koja joj garantira Ustav Iraka. Jednostranom odlukom o referendumu krenuli su drugim putem za koji smo im rekli da će imati posljedice i sada će se suočiti s tim posljedicama“, poručio je Cavusoglu.

Na upit koliko je blizu ili daleko moguća vojna intervencija Turske na sjeveru Iraka, Cavusoglu je kazao da se to tako ne može kvalificirati jer sve ovisi o situaciji na terenu.

“Sve ovisi o situaciji na terenu. Intervenirat ćemo odmah ako budu ugrožena naša braća Turkmeni, ali za to nema plana. U isto vrijeme mi trgujemo s Irakom i imamo zadaću da štitimo naš transport robe tamo. Iskoristit ćemo sva međunarodna prava i ovisno o situaciji i u kontaktu sa vladom Iraka ćemo poduzeti sve potrebne mjere“, zaključio je Cavusoglu, prenosi TRT.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: Turska , Kurdi , Irak

Komentara 2

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

RZ Zenica

Što nismo Turkmeni da nas Turci zaštite ili što nismo Srbi pa da nam Turci prave 10 fabrika godišnje a ne da nam sade drveće i farbaju klupe.

1 3

Batine su iz raja izašle

Smirite se, jer ćete na kraju popiti strašne batine!

1 3

* Sva polja su obavezna