Kada će političari raspravljati o situaciji na KCUS-u

Kada će političari raspravljati o situaciji na KCUS-u Izvor: N1

Broj liječnika koji napuštaju Klinički centar univerziteta u Sarajevu se povećava.

Njih šest odlučilo je dati otkaz, među njima i doktor Senad Maksić, sa Klinike za ortopediju i traumatologiju.

"Razlozi su manje više poznati. Mi jednostavno ne možemo da prihvatim ovo što se dešava na Kliničkom centru. ovakav način vladanja, poluatmosferu koja se stvorila , koja je jednostavno neprihvatljiva, koja je neozbiljna za život a kamoli za rad nas liječnika", kazao je dr. Maksić za N1.

Upravo zbog novog odlaska liječnika, zastupnik SDP-a BiH Damir Mašić zatražio je danas da Parlament Federacije BiH raspravlja o situaciji U ovoj kliničkoj instituciji. Kaže, Parlament je dužan reagirati i zaštiti prava građana.

"Zbog čega je ovo interes Parlamenta Federacije?! UKCS se ne nalazi na Marsu, nalazi se u Kanotnu Sarajevo, a osnovan je i sufinaciran od nekoliko kantona,Vlada Federacije imenuje Upravni odbor i mi smo direktno nadležni kada je u pitanju rukovođenje i djelovanje. E to što sada ima neke druge konotacije , što je možda nekome teško slušati jer znamo tko vodi Klinički centar i što je doveo gdje se on sada nalazi, to je drugi par rukava", smatra Damir Mašić.

Izvor: N1

Međutim Mašićev stav nisu dijelile vladajuće stranke. Većine da se ova točka uvrsti u dnevni red nije bilo. 43 člana Doma su bila za, a među njima i zasrtupnici SBB-a i DF-a.

"Evidentno je da se stanje pogoršava, da se i dalje vrši mobing i progon ljekara, kako specijalista tako i stručnjaka", ističe Jasna Duraković.

"Način na koji se danas rukovodi ovom medicinskom ustanovom je takav kao da se upravlja kompanijom, što je u potpunosti pogrešan put. Radi se o medicinskoj ustanovi a ne preduzeću", ističe Dženan Đonlagić.

O kojoj je tražena rasprava još prije nekoliko mjeseci. Tada je podsjetimo zastupnik SDA Ismet Osmanović kazao kako će zatražiti hitno dostavljanje informacije o stanju u KCUS-u, no do danas se to nije dogodilo.

"Mi smo zatražili od federalnog Ministarstva zdravstva da se ono pozabavi tim pitanjem, zato što je to iz nadležnosti izvršnih organa vlasti i nismo dovbili nikakvu informaciju o tome", kazao je Ismet Osmanović.

A kada će ostala je nepoznanica. Naime, današnja sjednica završena je prije suštinskog početka, odnosno nakon neusvajanja dnevnog reda. Inače, među parlamentarcima danas se pojavio i zastupnik SDA Amir Zukić, koji je podsjetimo proveo nekoliko mjeseci u pritvoru.

Izjavu za medije nije davao.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: kcus

Komentara 14

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Prišt

Političari, pozicije, a i opozicije će progovoriti kada im bude dozvolila Sebi-ja Izetbegović!

0 0

Naučićli ljudi na javašluk raditi u državnoj bolnici a imati svoju privatnu kao gavrankapetanović jedan i drugi pa nije niko Bogom dat da bude doživotni šef klinike čisti bezobrazluk

1 11

Kontra

Najvolim ove što diskutuju o stvarima o kojima pojma nemaju

2 0

* Sva polja su obavezna