"ViK imao 900 uposlenih, a otklanjali tri kvara dnevno"

"ViK imao 900 uposlenih, a otklanjali tri kvara dnevno" Izvor: N1

Nakon prvih deset mjeseci počeli smo intenzivno kontrolisati rad KJKP ViK i tamo odlazili često. Ja sam možda negdje i prešao svoje ovlasti jer sam se bavio mikromenadžerisanjem, kazao je premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković.

"Redukcije traju 13 godina, u nekim dijelovima kontinuirano. Meni je bitan period mandata ove Vlade KS i šta se promijenilo. Nije napravljen iskorak i to je jedini segment u KS u kojem nije zaustavljen negativan trend i ne vide se koraci naprijed", rekao je Konaković.

On je istakao da Vlada KS ima ustavnu nadležnost da nadzire rad preduzeća i da obavještava Skupštinu KS.

"Imamo dužnost da obezbjedimo sredstva menadžmenta, administrativno pomognemo, predložimo zakone i uredbe. Tu stoji odgovornost Vlade KS. Dugi niz godina nije bilo rekonstrukcija, investicija, nisu popravljane cijevi. Moralo se raditi drugačije i mnogo bolje", dodao je on.

Premijer KS je kazao da saradnja s ViK-om prvih mjeseci mandata ove Vlade nije bila loša.

"Utvrdili smo da je veliki broj kvarova, napravili spiskove nelegalnih potrošača, našli hotele koji imaju račun od 400 KM, a imaju bazene itd. Nije postojao način da Vlada KS angažuje vanjske saradnike koji bi bili elitna jedinica za suzbijanje nelegalnih potrošača."

On je kazao da posjeduje tri dokumenta gdje mu je tri puta ista uprava postavila drugačije prioritete.

"Bez obzira na pritiske, imali smo dovoljno sredstava. Oni kažu ništa, a mi kažemo 10-11 miliona. I dalje patim za svakom markom koju smo im dali, a oni i dalje kažu da smo im trebali dati desetine miliona. Tvrdim da bi dalje davanje novca ovoj upravi bilo bacanje novca. Brojnim investicijama i donacijama nismo dobili ništa", kazao je Konaković.

Naglasio je da ViK nema mjerač protoka.

"Danas ViK ima šest bagera, a Komunalac iz Hadžića ima devet. ViK je za to vrijeme kupio 11 putničkih automobila, od toga jedno za direktora. To je kao da TVSA nema kamere u svojim djelatnostima. To je nenormalan podatak i to je razlog sukoba Vlade KS samnom na čelu sa ovim preduzećem. Moj posao je da budem prvi kada je dobro i kada nije dobro", dodao je on.

Konaković je ispričao i period kada je prošle godine u avgustu, za vrijeme godišnjih odbora, otišao u ViK i upalio računar v.d. direktora Kenana Đipe.

"Dobijao sam frizirane i netačne izvještaje. Vidio da je u avgustu otklonjeno 167 kvarova. Tražio sam 2015.godinu, 207 otklonjenih kvarova u istom mjesecu. Daljim uvidom sam shvatio da su je ViK dnevno otklanjao tri kvara. Tri kvara dnevno je otklanjala firma sa 900 uposlenih. Tada sam našao i da jedan od direktora prodaje med, a odgovoran je za otklanjanje kvarova na vodovodnoj mreži", kazao je Konaković i nastavio:

"Vodovod nema bušilice da buše asfalt. Zimus nije bilo dovoljno krampi da se razbija led. To se mora vidjeti."

Premijer KS je kazao da je KJKP ViK preduzeće koje je donijelo izmjenu statusa na način da skupštinu preduzecć ne može sazvati predsjednik skupštine preduzeća već je saziva predsjednik Nadzornog odbora.

"Time su deroglirali organ skupštine KS. To su svi sitni detalji, paradoksi, krupni problemi i pristup menadžerisanja ViK-a. Jedva čekam da vidim šta se krije iza brojnih pritiska sa svih strana", smatra Konaković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 3

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

44oo

Samo naprijed

3 0

Gogo

Bravo Dino, samo naprijed!!!

4 0

PENZIONER UMIREovljenik

Boze podataka vrti mi se u glavi.900 zaposlenih.Kolika im je plata.Siguran sam da je tu ispastala sitna buranija a direktorcici se vozikali i eto med prodavali....svasta.Sta jos necemo vidjeti i cuti u ovoj nasoj BiH.Nemojte se cuditi sto nam mladi odlaze..

7 0

* Sva polja su obavezna