Haradinaj pozvao BiH da prizna Kosovo

Haradinaj pozvao BiH da prizna Kosovo Izvor: AFP/Sebastien Bozon

Na skupu održanom u Vladi Kosova povodom 28. septembra - Dana Bošnjaka Kosova, premijer Ramush Haradinaj pozvao je zvanično Sarajevo da razmotri mogućnost priznanja države Kosovo, kao i ukidanja viznog režima za građane Kosova.

Haradinaj je, obraćajući se na bosanskom jeziku, istakao da Bošnjaci Kosova imaju dobre istorijske odnose sa Albancima kao većinskom zajednicom, te da postoji solidarnost s Bošnjacima zbog svega što su prošli kroz svoju tešku istoriju.

"Danas su Bošnjaci dio vlasti na svakom nivou, poštovani su građani Kosova, a prisutni su i u ostalim sferama života. Ja, kao premijer, obećajem da ćemo te dobre odnose čuvati zajedno, a zamolio bih i kosovske Bošnjake da prenesu poruku do Bosne i Hercegovine, do Sarajeva, da i oni razmotre poziciju prema Kosovu i naprave neke korake koji su bitni za priznanje i za slobodu kretanja naših građana", poručio je Haradinaj.

Ministar regionalnog razvoja u Vladi Kosova iz bošnjačke koalicije Vakat, Rasim Demiri, naveo je da su Bošnjaci uvijek promovisali toleranciju i međunacionalnu saradnju ne samo unutar, već i van granica Kosova.

"Mislim da ljude treba dijeliti na civilizirane i barbare i da je to jedina prava podjela, sve ostalo su besmislice", kazao je Demiri. On je dodao da se Bošnjaci, kao i ostale zajednice na Kosovu, danas suočavaju sa velikim ekonomskim problemima, ali da za Bošnjake ostaje i neriješeno pitanje decentralizacije vlasti na Kosovu, jer još uvek nisu dobili opštinu sa bošnjačkom većinom.

Prisutnima se obratio i ministar javne administracije iz redova turske zajednice Mahir Jagcilar, koji je kazao da je u poslednjih 17 godina generalno mnogo urađeno na zaštiti prava zajednica.

"Integracija i kreiranje saradnje između većinske i manjinskih zajednica je od životnog značaja za kosovsko društvo", kazao je Jagcilar, takođe govoreći na bosanskom jeziku.

On se zahvalio najvišim kosovskim zvaničnicima, kao i međunarodnim institucijama i ambasadama na podršci manjinskim zajednicama, jer “bez našeg truda i njihove podrške ne bismo imali mogućnost korišćenja jezika, obrazovanja, kulture i obilježavanja ovog dana, Dana Bošnjaka"

Skupu u Vladi su prisustvovala i tri bošnjačka poslanika u Skupštini Kosova, predstavnici civilnog društva iz redova bošnjačke zajednice, kao i predstavnici međunarodnih organizacija i ambasada na Kosovu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 19

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Dejan

Bošnjaci bi rado priznali Kosovo i time dali legitimitet za otcepljenje Republike Srpske, ali ne daju im, teraju ih protiv njihove volje da zive u multietničkoj državi.

4 6

Joja

dvostruki standardi :)

4 1

Igor

"na bosanskom jeziku" - Haradinaj poliglota izgleda, bosanski rastura, krajiški solidan, hercegovački mu isto dobro ide.

5 2

* Sva polja su obavezna