Putin i Erdogan: Prikupljeni uslovi za kraj rata u Siriji

Putin i Erdogan: Prikupljeni uslovi za kraj rata u Siriji Izvor: REUTERS/Umit Bektas

Turska i Rusija žele da pojačaju saradnju u cilju okončanja sukoba u Siriji i da rade na uvođenju zona deeskalacije u pobunjeničkoj provinciji Idlib na sjeverozapadu Sirije, izjavili su predsjednici te dvije zemlje Recep Tayyim Erdogan i Vladimir Putin.

"Odlučili smo da pojačamo napore da obezbjedimo zonu deeskalacije u Idlibu", na granici s Turskom, rekao je turski predsjednik Erdogan na konferenciji za štampu sa svojim ruskim kolegom u Ankari.

Putin je rekao da će tim dogovorom da se okončaju borbe i stvore uslovi za povratak izbjeglica svojim kućama.

Putin je ocijenio da su se prikupili potrebni uslovi za okončanje sirijskog sukoba i dodao da će Ankara i Moskva produbiti svoju saradnju u tom smjeru.

"Potrebni uslovi su ispunjeni da se okonča ovaj bratoubilački rat u Siriji da se potpuno unište teroristi i dozvoli Sirijcima da se vrate mirnom životu," rekao je Putin.

Rekao je da se današnjim dogovom stvaraju uslovi za povratak izbjeglica što je od velikog značaja i za jačanje napora za postizanje dugoročnog političkog sporazuma u Ženevi.

Putin i Erdogan razgovarali su i o kurdskom referendumu održanom u ponedjeljak, a Erdogan je ocijenio da je to bila velika greška i da se time narušila stabilnost u regionu.

On je rekao da je važno da se spriječe dalje greške i da je važno da međunardna zajednica stane na stranu teritorijalnog integriteta i političkog jedinstva Iraka.

Putin je boravio danas u Ankari gdje je sa svojim turskim kolegom razgovarao o saradnji Rusije i Turske, ali i o situaciji u Iraku i Siriji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 1

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Nema Te Nema

Hajde inšalah da bude nešto od toga da rat stane.

4 1

* Sva polja su obavezna