Može li Deklaracija poremetiti gradnju Pelješkog mosta

Može li Deklaracija poremetiti gradnju Pelješkog mosta Izvor: N1

Dok se mudruje na brojnim stranama, izgradnja Pelješkog mosta uveliko se priprema. Deklarativni stavovi u našoj zemlji i rasprave za mnoge su dokaz da je predizborna već počela.

Nakon Predstavničkog jučer je i Dom naroda državnog parlamenta usvojio deklaraciju, kojom se na neki način ograđuje od deklaracije usvojene u Predstavničkom domu, a kojom se od Hrvatske traži obustava gradnje.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH ističe da deklaracija koju je usvojio Predstavnički dom, bez stava Doma naroda ima značaj samo Deklaracije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, a ne Parlamentarne skupštine BIH- stoji to u jučer usvojenoj deklaraciji u Domu naroda.

A ni jedna ni druga sa pravnog aspekta nisu obavezujuće za Hrvatsku - tvrdi profesorica Pravnog fakulteta u Tuzli Dženeta Omerdić.

"Ta deklaracija je čisto političkog značaja, a pravno ne može obavezati ugovorne strane, niti BiH niti RH, posebno ako imate u vidu da prema važećim odredbama ustava BiH da bi se određena odluka smatrala zvaničnim stavom države BiH mora biti odluka koja će u istom tekstu biti usvojena u oba doma", kazala je za N1 Dženeta Omerdić, profesorica na Pravnom fakultetu u Tuzli.

Što trenutno nije slučaj. Da je deklaracija stav većine u datom momentu, i da predstavlja samo izjavu znaju i delegati i zastupnici. I dok jedni navode da je to bilo jedino što se u ovom trenutku moglo učiniti, pozivajući se na stav Predsjedništva iz 2007., kojim se BiH protivi gradnji, drugi navode da je deklaracija Doma naroda kojom se ograđuje od deklaracije predstavničkog doma svojevrstan presedan.

"Da Dom naroda usvaja deklaraciju kojom govori da deklaracija drugog doma nije i njihova deklaracija to nisam nigdje čuo niti mislim da ću čuti bilo gdje u svijetu. Ali eto ve smo ušli u predizbornu godinu, jasno je da je ovdje političko nadmetanje, bit će raznih nadmetanja političkih gluposti", poručio je Mladen Bosić.

"Mi postupamo u interesu ove države i postupat ćemo uvijek kako smo postupili, i kada nije kampanja i kada je kampanja. Ovo nadilazi interese bilo koje političke stranke, i rejtinga bilo koje političke stranke", ističe Šefik Džaferović.

Izvor: N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 11

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Aferim Harise

Takva pomorska sila kao sto je Bosna i to na celu sa Barirom I. moze sve, pa i izgradnju mosta zaustaviti. Prisjetimo se sta je rekao Haris Silajdzic "Bosna je bila velika pomorska zemlja". Aferim Harise

0 0

GAZIJA

Nitko ne osporava da gradi što god hoče ali nemože gdje gdje on hoče ,zna to Hrvatska dobro ,nesmije biti prepreka pristupa otvorenom moru ,to je pokazala i Slovenija.

0 0

Boban

Tesko ce to se sve napraviti a jos teze ce se otplacivati.

1 0

* Sva polja su obavezna