Ramsko jezero: Čuvar prirodnih ljepota i kulture bosanskih franjevaca (FOTO)

Lifestyle 01. jul 202310:09 0 komentara
Boris Trogrančić

Jedan od skrivenih bisera Bosne i Hercegovine nalazi se nedaleko od grada Prozora, a u pogledima mnogih izgleda kao more. Ramsko jezero jedno je od akumulacionih jezera u Bosni i Hercegovini, a nudi nevjerovatan prirodni pejzaž sa mnogo otoka i lijepih šuma. Pored prirodne ljepote koja očarava svakog gosta, Ramsko jezero krije i Franjevački samostan iz četrnaestog stoljeća.

Ramsko jezero se nalazi na rijeci Rami i dio je hidroelektrane Rama. Izgrađeno je 1968. godine i formirano je pregrađivanjem rijeke Rame, što je rezultiralo stvaranjem akumulacije vode koja je formirala ovo jezero.

Poznato po svojoj ljepoti i okruženo je predivnim prirodnim krajolikom. Okolna područja su bogata šumama i planinama, što pruža atraktivne mogućnosti za planinarenje, pješačenje i istraživanje prirodnih ljepota. Također je popularno odredište za ribolov, s obiljem raznih vrsta riba.

Osim svoje prirodne ljepote, Ramsko jezero igra važnu ulogu u energetici Bosne i Hercegovine. Hidroelektrana Rama koristi potencijal vode jezera za proizvodnju električne energije. Ovo jezero također pruža mogućnosti za vodene sportove i rekreaciju, kao što su vožnja čamcima ili jedrenje na dasci.

Boris Trogrančić
Boris Trogrančić
Boris Trogrančić
Boris Trogrančić

Ramsko jezero je postalo popularna turistička destinacija, privlačeći posjetitelje koji žele uživati u prirodi, biciklizmu, ribolovu ili se jednostavno opustiti na obali jezera. Jedna poznata atrakcija na ovom jezeru je veslačka regata.

Također je okruženo nekoliko manjih naselja i obližnjim planinama, što pruža mogućnosti za istraživanje lokalne kulture i tradicije. Jezero broji male otoke koji su spojeni ili ne, ali svakako pružaju rajski ambijent.

U srcu jezera višestoljetni Franjevački samostan

Boris Trogrančić

U blizini Ramskog jezera, u naselju Šćit nalazi se i Franjevački samostan. Samostan Rama-Šćit je duhovno središte franjevačke zajednice u tom području.

Samostan ima bogatu povijest koja seže unatrag stoljećima. Izvorno je osnovan 1388. godine, ali je tijekom vremena prošao kroz različite faze razvoja i obnove. Danas je to važan kulturni i duhovni centar u regiji.

Boris Trogrančić
Boris Trogrančić
Boris Trogrančić
Boris Trogrančić
Boris Trogrančić

Franjevački samostan Rama-Šćit privlači brojne hodočasnike i posjetitelje koji dolaze u potrazi za duhovnim obnovom i duhovnom pratnjom. Samostan je poznat po svojoj ljepoti, s prekrasnom crkvom posvećenom Sv. Ivanu Krstitelju, koja je središnji dio kompleksa samostana.

Osim svoje duhovne važnosti, samostan također igra značajnu ulogu u očuvanju povijesne i kulturne baštine ovog lokaliteta. U njemu se čuvaju vrijedni spisi, knjige, ikone i drugi umjetnički predmeti koji svjedoče o prošlosti franjevačke zajednice i lokalne povijesti.

Franjevački samostan Rama-Šćit također je poznat po svojoj gostoljubivosti. Pruža smještaj za hodočasnike, duhovne vježbe i druge aktivnosti koje potiču duhovni rast i razvoj. Osim toga, samostan organizira i razne kulturne događaje i manifestacije otvorene za javnost.

Predstavlja važno duhovno i kulturno središte u blizini Ramskog jezera, privlačeći posjetitelje svojom poviješću, ljepotom i duhovnom atmosferom.

Muzej u sklopu samostana sadrži više od hiljadu eksponata dostupnim za razgledavanje posjetitelja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!