Čelnici država članica EU osudili nasilje u Kataloniji

Čelnici država članica EU osudili nasilje u Kataloniji Izvor: Reuters

Čelnici država članica počeli su osuđivati nasilje u Kataloniji, gdje španska policija silom nastoji spriječiti referendum o nezavisnosti, dok se evropske institucije još ne izjašnjavaju.

Belgijski premijer Charles Michel prvi je razbio šutnju.

"Nasilje nikad ne može biti odgovor. Osuđujemo sve oblike nasilja i potvrđujemo naš poziv na dijalog", poručio je preko Twittera Charles Michel.

Nakon Michela oglasio se i slovenski premijer Miro Cerar porukom: "Zabrinut sam zbog situacije. Pozivam na politički dijalog, vladavinu prava i mirna rješenja".

Predstavnik Katalonije pri Evropskoj uniji Amadeu Altafaj, inače bivši glasnogovornik Evropske komisije i zamjenik šefa kabineta bivše povjerenika Ollija Rehna, zahvalio je Michelu što je probio zid šutnje i pozvao predsjednika i potpredsjednika Komisije Jeana-Claudea Junckera i Fransa Timmermansa da "intervenišu i zaštite katalonske građane EU-a".

Evropska komisija proteklih dana odbijala je izjasniti se o tom pitanju, ističući da se treba pridržavati zakona, čime je zapravo stala na stranu Madrida koji ne priznaje zakonitost referenduma jer bi se on prema sadašnjem španskom ustavu trebao provesti na čitavu teritoriju monarhije. Referendum je nezakonitim proglasio i Španski ustavni sud.

Na nasilje u Kataloniji reagovali su i drugi politički čelnici u Belgiji. Potpredsjednik belgijske vlade, član najjače flamanske stranke Novi flamanski savez (NVA) Jan Jambon "osudio je nasilje koje je neprihvatljivo u demokratskom procesu".

Predsjednik frankofone Socijalističke stranke (PS) Elio di Rupo istaknuo je da "ništa ne opravdava nasilje u EU, štogod mislili o katalonskom referendumu".

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 3

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Mirsad

A ja bih ga pitao a sta su oni radili prije stvaranja sadasnje België, brali cvijece sigurno nisu.U svakoj Drzavi se svaki problem jednog naroda resava u Parlamentu a ne neustavnim metodama. Sud donio odluku o NE odrzavanju Referenduma oni ne postuju, pa se pitam ko krsi principe demokratije i zakona za mene je normalno da drzava mora reagovati na nepostivanje zakona.Sutra u svakoj drzavi se to moze dogoditi jer niti jedna nije 100% cista jednonacionalno.

11 4

Nisu mogli, znali, htjeli osujetiti prije desavanja psihologije copora? Clanice saucesnice nasilja kao posljedice cije uzroke, razloge je EU morala a priori znati, i postaviti se preventivno u skladu prema desavanjima kojima svjedoci cio svijet. Spanija je prelijepa zemlja sa ili nadam se ne bez Katalonije, ali ovaj atak je skrnavljenje spanjolskih ljepota, i EU sramota.

7 3

Nije

valjda?

3 4

* Sva polja su obavezna