Vlada Srbije dala garancije za puštanje Ratka Mladića

Vlada Srbije dala garancije za puštanje Ratka Mladića Izvor: Foreignpoliciy.com
Ratko Mladić

Vlada Srbije dala je danas garancije za puštanje optuženog generala Ratka Mladića iz pritvora Haškog tribunala na liječenje u Srbiju, rekao je Srni advokat Saša Lukić.

On je naveo da su garancije Vlade dostavljene danas timu odbrane posredstvom Ministarstva pravde Srbije.

"U garancijama Vlade garantuje se da će, u slučaju da general bude privremeno pušten na slobodu po odluci sudskog veća, a u vreme boravka na teritoriji Srbije, Srbija poštovati sve naloge sudskog veća kako bi se general u svako vreme mogao po nalogu veća pojaviti pred Tribunalom", rekao je Lukić.

On je naveo da odbrana radi na prikupljanju dokumentacije koja će se nalaziti u zahtjevu sudskom vijeću Tribunala za puštanje Mladića na privremenu slobodu radi liječenja u Srbiji i da preostaje još da se obezbijedi mišljenje ljekara koji će pregledati generala.

Lukić je ocijenio da bi krajem oktobra ljekari trebalo da posjete generala Mladića u Hagu, gdje će ga pregledati i upoznati se o ljekarskoj dokumentaciji, te ukazao da termin zavisi od toga koliko će brzo uprava pritvorske jedinice u Hagu obezbijediti dozvolu i uslove za rad ljekarskom timu.

On je istakao da će, nakon dobijenog ljekarskog mišljenja, hitno biti upućen zahtjev za puštanje generala na privremenu slobodu radi liječenja, jer "zdravstveno stanje generala Mladića ne trpi bilo kakva odgađanja".

"Čim lekari budu pregledali generala Mladića i napisali izveštaj o zdravstvenom stanju, imaćemo kompletiranu dokumentaciju i zahtev za puštanje na privremenu slobodu radi lečenja u Srbiji biće promptno predat", rekao je Lukić.

Garancije za liječenje generala Ratka Mladića ranije je Tribunalu ponudila Rusija, ali je ona odbijena uz obrazloženje da on ima adekvatnu zdravstvenu njegu u Holandiji.

Mladić je nakon višegodišnjeg bjekstva uhapšen u Srbiji te izručen u Haagu u maju 2011.

Suđenje Mladiću počelo je u maju 2012. godine, a okončano u decembru prošle godine.

Ratni komandant bosanskih Srba optužen je za genocid počinjen u Srebrenici, gdje je u junu 1995. godine ubijeno više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Mladića optužnica tereti i za opsadu Sarajeva, koja je trajala 44 mjeseca i u kojoj je ubijeno više od 10.000 ljudi. Optužen je i za progon Bošnjaka i Hrvata širom Bosne i Hercegovine te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: ratko mladić

Komentara 18

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Uvala borova

Prvo ga je vlada skrivala, a sada još daju i garancije. 😂😂

1 0

Jova

Garancija za smrt.

7 3

Mirsad

Da da pustite ce ga Den Haag ali odmah bez procedura jer to prvenstveno Srbija zasluzije sto zbog postenja sto zbog njegovog skrivanja kao i ostali kasapina sto su brizno cuvani kao heroji, treba ga pustiti posto u Holandiji imaju los zdrastveni sustav i nemaju strucnjaka kao Srbija.Ja sada ali definitivno nemam nikakvu nadu u dobrosusjedske odnose sa Svojom jer sa njima samo ekonomske transakcije vrsiti ostalo treba zaboravit.

5 3

* Sva polja su obavezna