Djeca s poteškoćama bez nastavnog programa u KS

Djeca s poteškoćama bez nastavnog programa u KS Izvor: N1

Iako je školska godina uveliko u toku, više stotina djece s poteškoćama u Kantonu Sarajevo nemaju nastavne programe niti samu školu koju mogu pohađati.

No, grupa roditelja djece sa poteškoćama u razvoju želi da se to promijeni te su pokrenuli kampanju „Gdje je moja škola?“. Gdje je - to su pitali i ministra obrazovanja Kantona Sarajevo.

Djeca sa poteškoćama u razvoju koja su, sa zakašnjenjem ipak krenula u školu, nemaju adekvatne uslove - tvrde njihovi roditelji. Ovoj djeci potreban je individualni pristup posebno edukovanog kadra, što prema njihovom mišljenju nije slušaj u Kantonu Sarajevo. Nastava umjesto pet traje tri sata, a tridesetoro djece još je na listi čekanja.

"Naša djeca su trenutno stavljena u prostor OŠ "Vladislav Skarić" na trećem spratu, sa jednim WC-om, a radi se o oko 70 djece. S obzirom na to da postoji zgrada u Novom Sarajevu koja je prazna, mi smo tražili da se pod hitno pređu u tu zgradu, da se rasterete i da dobiju svoje obrazovanje. Sada imamo deset edukatora koje smo dobili na početku septembra koji rade sa 70 djece što je zaista previše", rekla je Senada Bajrović, Vijeće roditelja EDUS.

Resorni ministar kaže DA je upoznat sa problemom, te da će intenzivnije raditi na njegovom rješenju. Dodaje da se radi na iznalaženju novih modula za kreiranje nastavnih programa, ali i kako je na vidiku pronalazak adekvatnog prostora za nastavu.

"Privremeno je to OŠ "Vladislav Skarić", a već bi se u narednom mjesecu trebala na raspolaganje staviti bivša škola "Isa-beg Isaković" koja je u vlasništvu Općine Novo Sarajevo. Raspoloženje načelnika je bilo da taj prostor da na korištenje djeci sa poteškoćama u razvoju, a oni su se u ovom slučaju opredijelili za školu "Vladimir Nazor" koja egzistira na području Novog Sarajeva", izjavio je Elvir Kazazović, ministar obrazovanja KS.

Izvor: N1

Pravo na obrazovanje je jedno od osnovnih ljudskih prava zagarantovanih Evropskom konvencijom o ljudskim pravima - naglašava Šef Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark. Dodaje kako je dužnost institucija da ga obezbijede.

"Sistemsko rješenje koje će djeci sa poteškoćama u razvoju omogućiti jednak pristup zdravstvu i obrazovanju. Djeca sa poteškoćama moraju uživati prava kao građani Bosne i Hercegovine. Imaju ista pravo kao svi drugi. Moramo im garantovati sva prava koja su garantovana i nama, kao odraslim ljudima", kazao je Lars-Gunnar Wigemark, Šef Delegacije Evropske unije u BiH.

Roditelji djece sa poteškoćama u razvoju upozoravaju kako njihova djeca stalno dobijaju privremena rješenja koja traju nekoliko mjeseci. Najavljuju kako su izradili elaborat na preko 90 stranica koji će tokom ove sedmice predati Vladi Kantona Sarajevo. On predviđa formiranje ustanove za podršku inkluziji u kojoj će boraviti dio djece, ali i koji će biti zadužen za edukaciju nastavnog kadra koji će raditi sa djecom sa poteškoćama u razvoju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna