EU: Slučajevi Kosova i Katalonije neuporedivi

EU: Slučajevi Kosova i Katalonije neuporedivi Izvor: Shutterstock

Portparol EU Maja Kocijančič rekla je da Brisel nema dvostrukih standarda, ali da je slučaj Kosova "jedinstven" /sui generis/ i ne može se uporediti sa bilo kojom drugom situacijom.

Kocijančič je odbacila navode da za Kataloniju, odnosno Španiju, važe drugačiji standardi od onih koji su važili za Srbiju u slučaju Kosova i istakla da je međunarodno pravo univerzalno i da ga EU "u potpunosti poštuje".

Povodom stava Evropske komisije da su slučajevi Kosova i Katalonije "neuporedivi", Kocijančič je rekla da "ne postoje dvostruki standardi".

"Kao što je to potvrdio Evropski savjet, Kosovo je 'sui generis' i kao takav se ne može uporediti sa bilo kojom drugom situacijom. Dvostrukih standarda nema. Međunarodno pravo mora biti univerzalno primijenjeno, a EU ga u potpunosti poštuje", navela je Kocijančičeva u pisanom odgovoru za Tanjug.

Kocijančič nije direktno odgovorila na pitanje kakvu "političku poruku" EU šalje zemljama kandidatima, posebno Srbiji, stavom da je "Španija država članica", te da su zbog toga "slučajevi Kosova i Katalonije neuporedivi".

Ona je ponovila stav da Srbija i zapadni Balkan imaju "jasnu EU perspektivu", koju su potvrdili i Evropski savjet i predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker u svom govoru o stanju Unije.

"Očekujemo da pozdravimo premijera Srbije Anu Brnabić sljedeće sedmice u Briselu, kada ćemo nastaviti razgovore o novim koracima na EU putu Srbije", dodala je Kocijančič.

Portparol Evropske komisije Margaritis Schinas jučer je, govoreći o različitim pristupima EU pitanju nezavisnosti Kosova i Katalonije, rekao da je "Španija zemlja članica" i da za njih ta dva slučaja "nisu uporediva".

"Kada je riječ o priznanju Kosova, to je bio vrlo specifičan kontekst. Riječ je o veoma specifičnoj geopolitičkoj logici i kontekstu sa specifičnim razlozima. Za Evropsku komisiju te situacije nisu uporedive", rekao je Schinas.

Beograd je najavio da će se zvanično, pismom, obratiti Evropskoj komisiji ovim povodom.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je ovakav stav Evropske komisije jasan primjer licemjerja i dvostrukih aršina, a premijer Ana Brnabić je upitala da li se međunarodno pravo primjenjuje samo za EU, a da neko drugo međunarodno pravo važi za treće zemlje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 11

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

xxxxbaeska

Dusane idi na predavanja pa ces da naucis i istoriju i geografiju i mi smo u skoli naucili

0 0

.

Samo mala srbija poput mahale beogradske je sigurno da ne kradu okupacijama kao u proslosti,pa se onda pusaju da je to vjekovno ognjiste njihovo.

3 3

Pa

moraju da ponavljaju 1000 puta laž kako bi sama EU u tu bajku poverovala!

4 2

* Sva polja su obavezna