Članovi Predsjedništva na radnom ručku sa Josephom Daulom

Članovi Predsjedništva na radnom ručku sa Josephom Daulom Izvor: N1

Članovi Predsjedništva BiH danas se sastaju sa predsjednikom Evropske narodne stranke Josephom Daulom.

Nakon sastanka, organizovan je radni ručak u restoranu "Četiri sobe gospođe Safije".

Prije zajedničkog sastanka, Daul se sastao pojedinačno sa članovima Predsjedništva BiH. Kako javlja reporter N1 Boris Brezo koji prati sastanak, članovi Predsjedništva su počeli pristizati na radni ručak u poznatom restoranu.

Neke od tema o kojima je razgovarano su bile pitanje izgradnje Pelješkog mosta, usvajanje seta zakona o akcizama te odgovaranje na pitanje iz Upitnika Evropske komisije.

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić (Partija demokratskog progresa - PDP) potvrdio je novinarima da je na ovom sastanku izražena zabrinutost EPP-a stanjem u BiH, ali je i rečeno da sva pitanja unutar BiH trebaju rješavati bh. političke strukture.

"Trenutno smo u zastoju. Ne idu nam odgovori na pitanja iz Upitnika EK-a, problem postaju i odnosi  bošnjačkog i hrvatskog rukovodstva zbog čega nema izmjena Izbornog zakona te postoji mogućnost da se cijela BiH pretvori u Mostar", kazao je Ivanić, pojašnjavajući da su to neki od problema koji opterećuju BiH.

rucak, ivanic Izvor: N1

Izrazio je bojazan da ne postoje uvjeti za rješenje brojnih pitanja te je ponovio da bi bio zadovoljniji da je ovaj saziv Predsjedništva BiH učinio više, dodajući da će vrijeme pokazati ko je najviše odgovoran za to.

Mišljenja je da su iz EPP-a učinili što je bilo u njihovoj moći, ali da oni više od toga ne mogu budući da ni ove tri narodne partije u BiH "nisu u stanju naći rješenja".

U delegaciji PDP-a bio je i predsjednik ove partije Branislav Borenović koji je, nakon susreta, kazao da je bilo razgovora i kako dalje raditi te je najavio da će ove subote biti održan programski sabor kada će biti predstavljen PDP-ov program obnove Republike Srpske, a samim tim, kaže Borenović, i BiH.

Podsjetio je i da je PDP ponudio deklaraciju o evropskoj budućnosti BiH, a namjera je bila na taj način staviti moratorij na sukobe, apelacije, tužbe i referendume te se obavezati da će se političke partije baviti isključivo pronalaskom rješenja za probleme u zdravstvu, obrazovanju, ekonomiji, penzionom sektoru i osigurati političku stabilizaciju.

Daul je danas razgovarao s delegacijama Hrvatske narodne zajednice (HDZBiH) predvođene predsjednikom Čovićem te delegacijom Stranke demokratske akcije (SDA) predvođenom predsjednikom Izetbegovićem, a ove narodne partije, uz PDP, EPP je prihvatio u svoje članstvo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 3

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Istina

Sta su jeli sigurno kajganu

0 1

Anonimus

CRKLI DA BOG DA😬😡😠

2 0

Julio

Ma da se hocete podaviti.

6 0

* Sva polja su obavezna