SDA traži da Bošnjaci više ne podržavaju Vladu zbog Mladića

SDA traži da Bošnjaci više ne podržavaju Vladu zbog Mladića Izvor: FoNet/Aleksandar Levajković

Poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović pozvao je bošnjačke poslanike u Skupštini Srbije da uskrate podršku Vladi zato što je dala garancije za puštanje na privremenu slobodu haškog optuženika Ratka Mladića.

Imamović je u djelu sjednice parlamenta na kojoj se postavljaju pitanja zatražio obavještenje od ministrice pravde Srbije Nele Kuburović na osnovu čega je Vlada "ratnom zločincu koji je sprovodio genocid nad Bošnjacima u Srebrenici dala garancije".

Na te navode prekinuo ga je predsjedavajući sjednicom Veroljub Arsić tražeći od Imamovića da ne daje kvalifikacije, podsjećajući da presuda još nije donijeta i da može da prihvati da o Mladiću govori kao osumnjičenom.

"Ja znam da je vama teško da slušate pet minuta stvari sa kojima Bošnjaci žive 20 godina, ali strpite se malo", odgovorio mu je poslanik.

Imamović je potom tražio od Nele Kuburović da kaže i da li je Vlada, kada je davala garancije, vodila računa o interesima i osjećanjima građana Srbije bošnjačke nacionalnosti i kakve garancije može da pruži kada je država 16 godina skrivala Mladića i Radovana Karadžića.

"Ja pozivam kolege Bošnjake poslanike da koliko već danas uskrate podršku Vladi koja štiti i daje garancije za puštanje zločinca. Ovo je dokaz da su (Aleksandar) Vučićevi pozivi na dijalog sa Bošnjacima samo predstava za Evropu i naivne Bošnjake", rekao je Imamović.

"Još jedna u nizu provokacija bošnjačkom narodu"

On je kazao i da ne zna kako će sada Vučić moći da kaže da se zalaže za dobar odnos sa bošnjačkim narodom i Bosnom i Hercegovinom.

Imamović je podsjetio da je Vučić svojevremeno lijepio plakate Ratka Mladića i ocijenio da je davanje garancija Mladiću samo još jedna u nizu provokacija bošnjačkom narodu.

Vlada Srbije prije nekoliko dana dala je garancije za puštanje na privremenu slobodu Ratka Mladića iz pritvora Haškog tribunala radi liječenja. Mladić se u pritvoru nalazi od 2011. godine. On je te godine uhapšen u Srbiji poslije 15 godina skrivanja.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske, general Mladić (75) u haškom pritvoru očekuje presudu po optužnici za genocid u Srebrenici; progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, koji je u šest opština imao razmjere genocida; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje za taoce pripadnika UNPROFOR-a, 1992-95. Prema ranijim najavama zvaničnika Tribunala, prvostepena presuda će biti izrečena u novembru ove godine.

Imamović je tražio informacije i o ubistvu mladića koga je upucao policajac prije nekoliko dana u Tutinu.

On je tražio da mu se dostave izvještaji policije u vezi sa tim slučajem i nalaz vještaka i kritikovao ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića koji je mladića prije završene istrage i sudske presude okarakterisao kao kriminalca. 

Komentara 10

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

CPR

e sami su dokazali da su izvršili agresiju na BIH i izvršili genocid.

5 1

perica

Vec znano da su " Hrvati najhrabriji .... zato sto se nicega nestide" Samo vi iz "veceg entiteta" ih "sijete" !

3 2

SAPO

Ljajic te nece poslusati,jer je srastao sa foteljom.Morate mu je hirurski odstaniti sa z...ice.Ministar svega i svacega od 2000.god.Jedini iz te Djijdjiceve bulumenta koji nije sisao sa vlasti.Usladila mu.

10 2

* Sva polja su obavezna