Izvještaj pokazao: Najalarmantnija situacija u Konzumu

Izvještaj pokazao: Najalarmantnija situacija u Konzumu Izvor: N1

Revizorsko izvješće pokazalo je da je u maloprodajnom dijelu Agrokora u prošloj godini ostvaren neto gubitak od 2,2 milijarde kuna, od čega u Konzumu 1,9 milijardi kuna, kazao je u četvrtak povjerenik u Agrokoru Ante Ramljak, predstavljajući rezultate kompanija iz sastava tog koncerna.

U maloprodajnom segmentu revizija je obuhvatila Konzum i Tisak, a ukupan negativni efekt u 2015. i 2016. godini u tom segmentu iznosio je 2,5 milijardi kuna, kazao je Ramljak.

U poljoprivredi - Belju, PIK-u Vinkovci i Vupiku - ostvaren je neto gubitak u 2016. godini od 300 miliona kuna, a u prehrani, koja obuhvaća Ledo, Jamnicu, Zvijezdu i PIK Vrbovec, 700 miliona kuna.

U razdoblju od 2015. i 2016. godine ukupni negativni efekt na neto dobit u poljoprivredi dosegnuo je 200 milijuna kuna, a u prehrani 1,4 milijarde kuna.

agokor Izvor: N1

Najznačajniji negativni utjecaj na dobit u 2016. čine rezervacije od 50 posto na međusobnim potraživanjima unutar Agrokor grupe, pokazalo je revizorsko izvješće.

Ramljak je kazao da opseg revizije Agrokora koji je napravio PricewaterhosuseCoopers (Pwc) obuhvaća 27 društava, koji su obveznici zakonske revizije u Hrvatskoj, 3 društva u Srbiji i 3 društva u BiH, pri čemu je obuhvaćeno 99 posto grupnog prihoda te 98 posto grupne dobiti za 2016. godinu.

"Zahvaljujući zaštiti koju društvima sada pruža zakon o postupku vanredne uprave sa ciljem restrukturiranja i nastavka poslovanja, ovi izvještaji pripremljeni su po načelu neograničenosti poslovanja", istaknuo je Ramljak, pojasnivši da je to važno, jer da nema tog zakona, finansijski izvještaji bi doveli u pitanje buduću opstojnost cijele grupe i kompanija, odnosno trebao bi se otvoriti stečajni postupak.

Ukoliko bi se izvještaji pripremali na likvidacijskoj osnovi, na osnovi stečaja, gubitak vrijednosti po kompanijama bio bi puno veći, napomenuo je Ramljak.

Na novinskoj konferenciji vanredna uprava Agrokora prezentovala je najvažnije nalaze revidiranih finansijskih izvješća za ključne pojedinačne kompanije u sastavu Agrokor grupe, s izuzetkom Agrokora d.d.

Iz Agrokora, naime, objavu revidiranog finansijskog izvještaja Agrokora d.d. i revidiranog konsolidiranog finansijskog izvještaja grupe Agrokor najavljuju za početak iduće sedmice, a nakon što budu predstavljeni Privremenom vjerovničkom vijeću.

agrokor Izvor: N1

Uz Ramljaka su bili i Ines Lozić, članica uprave Konzuma i Vlado Bošnjak, prvi Ramljakov savjetnik za financije.

Ramljak je kazao da opseg revizije Agrokora koji je napravio PricewaterhosuseCoopers (Pwc) obuhvaća 27 društava, koji su obveznici zakonske revizije u Hrvatskoj, 3 društva u Srbiji i 3 društva u BiH, pri čemu je obuhvaćeno 99 posto grupnog prihoda te 98 posto grupne dobiti za 2016. godinu.

"Zahvaljujući zaštiti koju društvima sada pruža zakon o postupku vanredne uprave sa ciljem restrukturiranja i nastavka poslovanja, ovi izvještaji pripremljeni su po načelu neograničenosti poslovanja", istaknuo je Ramljak, pojasnivši da je to važno, jer da nema tog zakona, financijski izvještaji bi doveli u pitanje buduću opstojnost cijele grupe i kompanija, odnosno trebao bi se otvoriti stečajni postupak.

Ukoliko bi se izvještaji pripremali na likvidacijskoj osnovi, na osnovi stečaja, gubitak vrijednosti po kompanijama bio bi puno veći, napomenuo je Ramljak.

"Neki od izvještaja sadrže značajne ispravke na izvještajima za 2015. i 2016. Da nije bilo ovog zakona financijski izvještaju bi doveli u pitanje buduću opstojnost cijele grupe i kompanije, to jest trebao bi se otvoriti stečajni postupak", govori Ramljak. Otkrio je da su neke stvari u 2015. bile krivo knjižene i neke stavke nepravilno vrednovane.

Neto rezultat, gubitak svih kompanija u diviziji maloprodaja iznosi 2,247 milijarde kuna u 2016. od čega Konzum i Tisak čine preko 95 posto gubitak.

Grupa poljoprivreda je u gubitku od 327 milona kuna, od čega skoro 80 posto čini PIK Vinkovci, dok je u grupi prehrana ostvaren gubitak od 741 milion kuna.

Kad se pogledaju brojke iz 2015. godine, Konzum dobit od 235 miliona kuna, no stvarni gubitak je milijardu i 407 miliona kuna."

konzum, agrokor Izvor: N1

Ramljak je kazao da je takvo ponašanje vjerovatno išlo godinama, ali da to nije rezultat zbog čega je Agrokor došao u ovu situaciju.

"Konzum je imao gubitak iznad visine kapitala od 7,4 milijardi kuna - rekao je Ramljak i dodao da je u 2015. godini izvještavano da je Konzum imao pozitivan od 2,8 milijardi kuna, on je već tada imao više od 5 milijardi kuna gubitka iznad visine kapitala", kazao je Ramljak.

"Ispravke vrijednosti imao je i Tisak. Neto 388 miliona kuna u 2016. i njegov gubitak na kapitalu je 202 miliona kuna.

Na kraju dolazimo do najbolje dijela kompanije, a to je divizija prehrane i to su najbolje kompanije, imaju dosta stabilno poslovanje i bez obzira na ispravke vrijednosti njihovo je poslovanje neupitno.

Ledo grupa je poslovala u 216. s 270 miliona kuna, no ukupan kapital je 1,3 milijarde kuna. Morali smo napraviti neki ispravke, ali u odnosu na maloprodaju nisu toliko značajni. Da nije bilo tih ispravaka, većina ih dolazi od vrednosnog usklađenja potraživanja unutar grupe.

Jamnica je poslovala, nakon ispravka, s gubitkom od 317 miliona kuna u 2016. Kapital Jamnice je jako dobar, a većina minusa dolazi od otpisivanja prema Konzumu.

"Kao što sam rekao, da nije bilo ovoga zakona revizor ne bi mogao ovo, bio bi 'game over', to jest - stečaj. Sada imamo dobru podlogu, dobru osnovu, dobre brojke, znamo osnovu. Prvih par mjeseci rezultati su jako dobri, u prvih devet mjesec Konzum pokazuje operativnu dobit i to nam daje nadu da ćemo do kraja godine imate sve kompanije u sustavu u dobrom poslovanju."

"Da, bilanca Agrokorovih kompanija vrijedi 13 milijardi manje", rekao je Ramljak.

Konsolidirano izvješće za Jamnicu možete naći OVDJE.

Gubitak Konzuma u 2016. iznosio je 1,859 mlrd kuna

Izvor: N1

Izvor: N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: agrokor , Konzum

Komentara 3

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Mirsad

1,9 milijardi bas toliko koliko je bilo potrebno za lopove da povecaju svoje bankovske rancune.

0 0

Maksimilijan

Jedino što je Sarajevski kiseljak rentabilan.

3 0

Bosanski Lord

prelivanjem para iz u....

0 0

* Sva polja su obavezna