Akcize: Pregovori, lobiranja i neuspjesi

Akcize: Pregovori, lobiranja i neuspjesi Izvor: N1

Peti pokušaj povećanja akciza. Prva stepenica pređena na Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje. Slijede Vijeće ministara BiH, nadležna Komisija za finansije, potom, ako bude podrške Zastupnički dom. No, nakon gotovo deset mjeseci pregovora - stavovi različitih aktera i nivoa vlasti - ne djeluju usaglašeni.

Zvizdić nastavio pregovore s parlamentarcima.

Nakon deset mjeseci sastanaka, pokušaja, prividnih dogovora, neuspjeha, lobiranja - priča o povećanju akciza jučer je izgledala ovako:

- "Ovdje nemate ruke da to izglasate", poručila je Cvijanović.
- "Ono što jesmo tražili da akcize za putarine za puteve obojimo", kazao je Kozadra.
- "Ja moram priznati da vam ja ove nove izmjene zakona nisam razumjela", izjavila je Milićević.
- "Ako ne bude jasno određena namjena, onda što se tiče Vijeća ministara taj zakon ne postoji", rekao je Zvizdić.
- "Vjerojatno je zbrka", rekao je Bevanda.

Aktuelni Zakon kaže: "Prihodi po osnovu akciza i putarina uplaćuju se na Jedinstven račun Uprave za indirektno oporezivanje BiH, a njihova raspodjela vrši se u skladu sa Zakonom o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda."

Dok je za 0,10 maraka naplate od putarine Uprava za indirektno oporezivanje otvorila podračun, a raspodjela se vrši metodologijom koju Uprava propiše. Prijedlog Muhameda Kozadre koji je u ponedjeljak zbunio članove Upravnog odbora Uprave, kasnije i entitetske vlade, kaže da - novih 15 feninga ide umjesto u opštu akcizu, direktno pod putarinu - koja je obojena, dakle namjenska, i na posebnom računu. To će značiti transparentnost jer postoji strah da će novci završiti u budžetskoj potrošnji, a ne kao pokriće za putnu infrastrukturu.

"Ako ne bude jasno određena namjena onda što se tiče vijeća ministara taj zakon ne postoji i ja neću dalje vršiti nikakve razgovore s predstavnicima klubova u vezi sa zakonom koji neće biti maksimalno transparentan", kazao je Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH

Izvor: N1

Stiže i podrška.

"Ne razumijem ponašanje ljudi iz RS, moramo transparentno znati kuda svaki fening iz tih akciza ide mi ćemo to u Federaciji sasvim sigurno uraditi ako ne budemo mogli na državnom nivou mi ćemo to uraditi na nivou Federalnog parlamenta", rekao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

No, zakon se usvaja u Državnom parlamentu. A entietske vlade svoje su rekle. Ostajemo pri starom prijedlogu, koji je usvojio Dom naroda. Te je pitanje zašto pri istom prijedlogu nije ostao i Zvizdić koji je još u aprilu Komisiji za finansije pisao o važnosti usvajanja tih izmjena - te zašto se preko noći pojavila nova varijanta?

"Nemate ruke u Federaciji da to iznesete i zato se sad izmišlja neki novi prijedlog i kako nešto nije Republika Srpska. Eto jesmo sve smo. Sad se drže neka predavanja kako ta sredstva trebaju da se troše namjenski pa normalno da se troše i do sad su se koristila koga ja to treba da ubjeđujem", izjavila je Željka Cvijanović, premijerka RS

"Kod nas je to i do sada bio namjenski prihod i on je išao isključivo za autoceste transparetnost sama je to je ono što govorimo imaju finansijski plan koji usvaja vlada izvještaje o radu imaju reviziju sve je to na određeni način transparentno trošenje", Jelka Milićević, ministrica finansija FBiH

S jedne strane siromašni budžeti entietskih vlada - možda prilika da ih se akcizama obogati?

Stoga se u prvom redu Vlada RS optužuje da je pristala na netransparentne prijedloge, jer im do autoputa i nije toliko stalo. S druge strane Zvizdić nakon lobiranja kod stranaka tvrdi da jedino krajnja transparentnost može proći. Kada je o akcizama riječ - u Parlamentu se ne zna ni ko je pozicija a ko opozicija.

"Akcize je oborio SDS i PDP, a oni su vrlo aktivna struktura koja čini parlamentarnu većinu", rekao je Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH

Predsjedavajući Vijeća ministara Zvizdić nastavio je lobiranje kod parlamentaraca. Ovoga puta kod Jasmina Emrića zastupnika A-SDA. Kako je u saopštenju naveo razgovarali su o Zakonu koji će biti krajnje transparentan.No, to onda, bar tako djeluje, nije ono što je usaglašeno između entiteta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 1

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Bosanski Lord

Mpj Zvidicu nista od tvpg lobiranja, moraces primjeniti lobotomiju da ubijedis sagovornike. Bez tog zahvata i direktnog kontakta sa njihovim mozgom nema fajde.

1 0

* Sva polja su obavezna