Odigrana kultna 'Audicija' uz mnogo smijeha u publici

U četvrtak navečer u dvorani Mirza Delibašić u Sarajevu odigrana je prva, od tri, kultne 'Audicije'. 'Audicija' je ponovnom premijerom poslije tri decenije dokazala da za Sarajevo i Sarajlije to nije samo obična pozorišna predstava.

Hiljade ljudi napunilo je večeras tribine dvorane Mirza Delibašić, a predstavu je otvorio nastup Admira Glamočaka.

On je prilikom izlaska na scenu doživio ovacije publike, a tako je bilo s ostalim glumcima koji su večeras izašli pred sarajevsku publiku nakon velike pauze.

Predstava je protekla u sjajnom raspoloženju uz mnogo smijeha.

Audicija je prvi put odigrana 1984. godine kao dio nastavnog procesa na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, a nakon tri decenije članovi 'Audicije' privukli su veliki broj građana.

Koliki je interes za predstavu vladao od trenutka izlaska ulaznica u prodaju, najbolje govori podatak da će predstava igrati tri dana u Skenderiji.

Originalna postava "Audicije" se ponovo okupila te će u organizaciji "Stage Productiona" održati veliku svjetsku turneju kojom će biti obuhvaćene sve države nastale raspadom bivše Jugoslavije, te Europa, Kanada, SAD i Australija.

Kultna predstava prvi put je izvedena na Otvorenoj sceni Obala. Samo par godina nakon otvaranja sarajevske Akademije, studenti prvih generacija glume, razvijajući zadatak koji se zove "skica za lik i imitacija", uz pomoć profesora Bore Stjepanovića, dolaze do predstave koja će postati popularna pod imenom "Audicija".

Nakon što je osvojila mjesto u srcima Sarajlija, tadašnji studenti Admir Glamočak, Emir Hadžihafizbegović, Senad Bašić, Jasmin Geljo, Saša Petrović, Željko Kecojević, Mladen Nelević, Haris Burina, Branko Đurić i Željko Ninčić, postaju imena koja zna cijela bivša Jugoslavija.


Likovi iz "Audicije": Bogoljub Šaulić, Kj(r)aljević Maj(r)ko, Mustafa Sudžuka, Simonida Puhalo, Mima Krčić, Davor Stevanović… zapravo su postojali. Ne pod tim imenima i prezimenima, ali bili su kandidati na prijemnom ispitu na ASU, koje ih je glumačka ekipa "Audicije" gledala, a poslije uz doradu imitirala.

Godine 1986., osam od deset gore pomenutih glumaca, potpisuju svoj prvi profesionalni ugovor s menadžerom Rakom Đokićem koji organizuje veliku Jugoslovensku turneju. Svoju predstavu izvode više stotina puta, a ostaje zabilježeno da u Beogradu, u Sava Centru, redovi za kupovinu karata bivaju dugi nekoliko stotina metara.


Predstava "Audicija" i danas drži mnoge rekorde po posjećenosti, pa je tako u Lisinskom za 11 dana rasprodala 33 predstave što do dan danas nikome nije uspjelo. U sklopu jugoslovenske turneje, ova predstava igrala je 50 puta u beogradskom Domu sindakata, gdje se svaki put tražila karta više.

Samo u Beogradu su prodali preko 120.000 karata, preko 70.000 u Zagrebu, dok u Sarajevu se i ne može procijeniti koliko je njih pogledalo ovu predstavu. "Audicija" je jedini scenski projekat koji je doživio ex-Yu turneju. Predstavu je odgledalo više od 2,5 miliona ljudi.

Povodom 25. godišnjice nastanka "Audicije", u Sarajevu su se 20. decembra 2009. godine okupili svi glumci iz originalne postavke i održali dvije predstave na "Obali".

Izvor: N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 4

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Mirza

Audicija nije smijesna, a to sto nema dodira sa umjetnoscu ne treba ni spominjati. Ovo je nivo Kursadzija i nista vise.

2 6

Producent

Uzas. Papanijada na mamuzanju mrtvog konja dok pola papaka u sali ne zna da postoji MESS

4 3

Mister X

A u petak ujutro nastavak horora...

2 4

* Sva polja su obavezna