Ljubić: Hrvatska je BiH pomogla u najtežim periodima rata

Ljubić: Hrvatska je BiH pomogla u najtežim periodima rata Izvor: N1

Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH i zastupnik u Saboru Hrvatske, bio je gost Novog dana na N1. Kako je naveo uoči drugostepene presude u predmetu Jadranko Prlić i drugi, Hrvatska je pomagala BiH u najtežim trenucima i teza o udruženom zločinačkom poduhvatu ne može biti potvrđena.

Uskoro će biti donesena drugostepena presuda u slučaju Prlić i drugi, po mnogima izuzetno važna presuda čiji će ishod uticati na odnose, slažete li se s tim?

"Ne vjerujem da će ta presuda na bilo koji način dodatno remetiti odnose u BiH i odnosima dvije zemlje. Presuda će u jednom kraćem peridou zazvati određene tenzije kroz izjave i retoriku, ali u konačnici odgovorni u dvije države trebaju tražiti kako budućnost učinit boljim".

Izvor: N1

Šta ako se potvrdi teza o udruženom zločinačkom poduhvatu?

"Ja sam uvjeren da se ta teza neće potvrditi niti se može potvrditi. Ne može biti država koja je zapravo BiH pomogla u najtežim periodima rata, preko koje su stotine tisuća izbjeglica prešle u treće zemlje, u kojoj je našlo utočište stotine tisuća izbjeglica i BiH svih nacija, u kojoj su liječene desetine tisuća građana BiH uključujući i vojnike Armije BiH, kroz koju je prošlo sve oružje kojim se BiH uspjela obraniti... Ta država ne može ni na koji način biti dio udruženog zločinačkog pothvata, a još manje Hrvati u BiH, hrvatsko političko i vojno vodstvo mogu biti dio UZP-a jer su Hrvati bili najviše žrtve progona. Ne treba zaboraviti da je samo iz Središnje Bosne preko 150 tisuća Hrvata protjerano i izbjeglo. Prema tome UZP apsolutno nema utemeljenje u istini niti u pravnim dokumentima i ta kvalifikacija sigurno neće ostati na snazi", naveo je Ljubić.

Ljubić je, govoreći o Prijedlogu Izbornog zakona HNS-a, kazao je da se ovom zakonu protive "političko Sarajevo, odnosno bošnjačke stranke u BiH".

"Bitno je da je taj zakon usvojen u jednom domu i normalno je za očekivati, mi očekujemo da dobije i u drugom domu potporu ili eventualno ako se usvoji u nešto drugačijem obliku u drugom domu, ulazimo u proceduru usaglašavanja. Ja sam uvjeren da će zakon biti usvojen tijekom ove godine i suštinski on ne može ili ne smije biti protvan odluci Ustavnog suda", kazao je Ljubić za N1.

Šta ukoliko se ne usvoji?

"Gledajte, onda se neće moći implementirati rezultati izbora i to je jasno rekao Inzko, i u Vijeću sigurnosti, to je rekao i američki izaslanik Brian Hoyt Yee, a da ne govorim o domaćim akterima", naveo je on.

Da li će HNS prihvatiti bilo čiji drugi prijedlog?

"Mi smo spremni da razgovaramo o bilo kojem prijedlogu koji suštinski implementira odluku Ustavnog suda što znači koji omogućuje legitimno predstavljanje sva tri konstitutivna nroda u Domu naroda. To se ne odnosi smao na hrvatski narod već i na druge narode. Jedino Bošnjaci u FBiH imaju osigurano legitimno predstavljanje jer većinske bošnjačke županije biraju preko dvije trećine bošnjačkih delegata, preko dvije trećine sprskih delegata, tri četvrtine delegata iz redova Ostalih i stanju su izabrati najmanje trećinu delegata iz reda hrvatskog naroda. Prema tome, oni kontroliraju ne samo tri kluba već i apsolutno većinu u Domu naroda što zapravo druga dva naroda stavlja u neravnopravan položaj i činjenica je da U RS nije bolja situacija kada su Hrvati i Bošnjaci u pitanju", naveo je Ljubić.

Kakav je vaš stav vezano za Pelješki most?

"Što se tiče Hrvatske, konkretno Sabora, tu nikada nije bilo dvojbe. Jasno je da se most gradi na hrvatskom području, iznad hrvatskih teritorijalnih voda. S druge strane, jasno je da je još 2006. godine postignut sporazum između dva povjerenstva o gabaritima mosta. Jasno je da će se most graditi. Spremni su objasniti da BiH neće biti oštećena ni na koji način. Most će riješiti mnoge probleme građana Neuma i juga BiH", naveo je Ljubić.

Nakon izajava političkog analitičara Žarka Papića koji je naveo da se Hrvatska prema Bih odnosi kao maćeha, reagovao je i LJubić.

"Apsolutno ne, i tu imamo mnogo manipulacija i zamjena teza. U izvješću sigurnosnih agencija Hrvatske nedavno je bilo govora o nekih 10 tisuća selefista, ne terorista, osoba koje su pristalice selefijsko vehabijskog islama koji nema povijesno i tradicionalno uporište u bh. islamu, ali to se nije odnosilo na BiH već na jugoistok Evrope. Nemojmo izvlačiti iz konteksta neke rečenice koje će dizati tenzije, idemo u pravcu da vodimo dijalog i surađujemo. Budimo u doticaju sa realnošću", naveo je Ljubić.

"Gospodin Mektić i nije osoba kojoj se baš može vjerovati, ako vi vjerujete to je vaša stvar", kazao je Ljubić u kontekstu broja osoba koje su interesantne obavještajno-sigurnosnim agencijama u BiH. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: božo ljubić , hns

Komentara 27

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Prišt

Đe si ba Ljubiću? Jesi li ti 1993 god. bio na Marsu i sada si pao sa te planete na planetu Zemlju? Sjediš u Zagrebu primaš dvostruku lovu i serendaš protiv svoje države. Fuj! Pljuc!

3 2

Jest pomagala izvršila agresiju na BiH..

7 2

Jest pomagala izvršila agresiju na BiH..

8 2

* Sva polja su obavezna