Cvijanović: RS ima veći rast od Hrvatske i Slovenije

Cvijanović: RS ima veći rast od Hrvatske i Slovenije Izvor: N1

Predsjednik entitetske Vlade Željka Cvijanović izjavila je večeras da bi Republika Srpska danas bila u daleko boljoj situaciji da opozicija nije blokirala sredstva koja je ovaj entitet trebao povući od Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/, Svjetske banke i Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/.

Cvijanović je precizirala da, kada je riječ o budžetu, oko 150 miliona KM nije povučeno od MMF-a, od Svjetske banke oko 160 miliona KM i 80 miliona KM od EBRD-a.

Ona je za Radio-televiziju Republike Srpske rekla da ne bi bilo takve blokade da su na nivou BiH usvojili zakon o akcizama.

"Važno je da u kontinuitetu, uprkos velikim izazovima, mi bilježimo pozitivne pomake i idemo naprijed, uprkos silnim problemima. Uspjeli da zabilježimo rast od 3,5 odsto za 2016. i to je najveći rast u regiji, veći i od Srbije, Federacije BiH, Makedonije, Crne Gore, pa čak i od članica EU - Hrvatske i Slovenije", rekla je Cvijanović.

Ona je ukazala da se povećava zaposlenost, smanjuje nezaposlenost, oporavlja se privreda - čemu su doprinijele različite mjere koje je Vlada preduzimala, uključujući Akcioni program za zapošljavanje i neke druge mjere.

"Zabilježili smo rekordne rezultate kada je u pitanju pokrivenost uvoza izvozom, za prvih šest mjeseci ove godine ona iznosi 70 odsto. A 2016. godinu smo završili sa 65 odsto pokrivenosti", rekla je Cvijanović.

Ona je poručila opoziciji da, kada već hoće da analizira, objasni kako je pokrivenost uvoza izvozom od 35 odsto, koliko je iznosila u njihovom mandatu, bila u redu, a sad kada je 70 odsto, to po njima nije u redu.

"Oni ne žele da budu realni u nekim stvarima i daju čak i neka obećanja, na primjer PDP iznosi neke programe, izbacuju brojke kako će oni uraditi... To je nerealno, to su bajke. Postoji neka realnost i gledate da to bude osnova za određena povećanja", rekla je Cvijanović.

Ona je istakla da nisu tačne ni tvrdnje opozicije da je za vrijeme njihovog mandata bilo više zaposlenih.

"Ove godine ćemo premašiti republički rekord od 260.000 zaposlenih. Dakle, kad govorimo o nekim stvarima ja samo insistiram na tome da govorimo argumentima i činjenicama", rekla je entitetska premijerka.

Cvijanović je poručila da ostvareni rezultati nisu dovoljni, ali i da "nije ni crno kako to govori opozicija".

"U posljednjih 11 kvartala zabilježili smo pozitivan rast i imamo pomake uprkos svemu što nas je snašlo u prethodnom periodu - velika poplava, suša odmah nakon toga, pa i ove godine imamo sušu", rekla je Cvijanović i dodala da se sve to mora uzeti u obzir.

Ona je ukazala da je najveći spoljnotrgovinski deficit bio u vrijeme kada je opozicija bila na vlasti - udio javnog duga u BDP-u je iznosio 54,6 odsto, a sada je 44,7 odsto.

Cvijanović je rekla da se opozicija ne može pozivati na statistiku samo onda kada to njima odgovara.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 41

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Jest jest

Sjećate se i da je televizija Sjeverne Koreje objavila informaciju da je njihova zemlja osvojila svjetsko prvenstvo u fudbalu 2014? Tako isto i RS ima veći rast od Hrvatske i Slovenije...

1 1

Statistika je cudo

O gospodjo Cvijanovic, cudo da jos niste rekli i da je standard gradjana u RSu veci nego u Sloveniji. Vrhunac licemjerja bi bio da ete jos kazali da svaki dan pred BH ambasadom u Sloveniji stoje na stotine Slovenaca i traze dozvolu za rad u RSu. Statistika je cudo, s njom mozete manipulisati kad pozelite i sta pozelite. Naprimjer, ako neko proizvodi jednu sibicu godisnje, a iduce godine dvije, to je onda rast za 100%.

3 0

Nikola

Žalosno, ako je istina!

0 2

* Sva polja su obavezna