Turska obustavila izdavanje viza državljanima SAD-a

Turska obustavila izdavanje viza državljanima SAD-a Izvor: REUTERS/Vincent Kessler

Ambasada Turske u Washingtonu suspendovala je u svim diplomatskim misijama u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) sve procedure u vezi sa izdavanjem viza državljanima SAD-a, a nakon saopćenja američke strane o suspenziji izdavanja viza u diplomatsko konzularnim predstavništvima te zemlje u Turskoj.

"Nedavni događaji su prisilili Vladu Turske da ponovo razmotri posvećenost vlade SAD-a bezbjednosti objekata i osoblja turskih diplomatskih misija. Tokom procesa evaluacije, procedure u vezi s izdavanjem viza državljanima SAD-a u svim našim misijama u Sjedinjenim Američkim Državama su obustavljene, kako bi se smanjio broj posjetilaca našoj ambasadi i generalnim konzulatima u SAD-u", saopćeno je iz Ambasade Turske u Washingtonu.

U saopćenju se navodi da je ovom odlukom obuhvaćeno i izdavanje viza na graničnim prelazima kao i e-Vize.

Ranije je američka ambasada saopćila da suspenduje izdavanje viza u svim neimigrantskim zahtjevima u svim diplomatskim predstavništvima u Turskoj, kako bi broj posjetilaca misijama bio sveden na minimum.

Istragom o zavjeri koju je 17.-25. decembra 2013. u Turskoj izvela oružana teroristička organizacija FETO, utvrđeno je da je službenik Generalnog konzulata SAD-a u Istanbulu Metin Topuz bio u kontaktu sa optuženim bivšim direktorima policije i bivšim tužiocem koji je i dalje u bjekstvu Zekeriyom Ozom.

Topuz je po nalogu Tužilaštva u Istanbulu uhapšen zbog pokušaja rušenja ustavnog poretka, špijunaže i pokušaja rušenja Vlade Republike Turske.

Nakon hapšenja Topuza uslijedila je reakcija SAD-a. U odgovoru na tu reakciju Ministarstvo vanjskih poslova Turske je saopćilo kako 25. septembra 2017. godine slobode lišeni nije na zvaničnoj listi personala konzulata SAD-a te nema nikakav diplomatski ili konzularni imunitet ili pogodnost.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: Turska , SAD , Viza

Komentara 2

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Insan

USA je igrala dvostruku igru kada je u pitanju odnos prema Turskoj. Turska nije u poziciji da suti i trpi. Okrenuli su se Rusiji, sto je mozda i prirodnije s obzirom na geografski polozaj.

3 0

Vrlo

interesantan rasplet nas očekuje!

3 0

* Sva polja su obavezna