Žestoke reakcije na oslobađajuću presudu Naseru Oriću

Žestoke reakcije na oslobađajuću presudu Naseru Oriću Izvor: N1

Nedugo nakon izricanja oslobađajuće prvostepene presude Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću u Sudu BiH uslijedilo su brojne reakcije.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović ocijenio je danas da je izricanje oslobađajuće presude bivšem komandantu Armije RBiH Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću “konačna potvrda neprofesionalnog, selektivnog i političkog rada pravosuđa Bosne i Hercegovine”.

U pisanoj izjavi naveo je i da je i ova presuda potvrdila tvrdnje zvaničnika i institucija RS-a, kao i predstavnika boračkih organizacija i porodica žrtava u RS da, kako je naveo, "pravosuđe Bosne i Hercegovine radi po političkim nalozima i da za njih srpske žrtve ne postoje”.

Čubrilović tvrdi da je oslobađajuća presuda Oriću "poraz pravosuđa Bosne i Hercegovine i pokazatelj da pravde, kada su u pitanju zločini nad nedužnim srpskim civilima i vojnicima, nikada nije bilo, niti je može biti u ovako nakardnom pravosudnom sistemu”.

"Sud BiH je još jednom pokazao da je sud za nepravdu, napravljen sa samo jednim ciljem - da amnestira odgovorne za zločine u bošnjačkom korpusu i da krivicu za protekli građanski rat adresira na samo jednu adresu – srpski narod u BiH. Ovo je još jedna uvreda za porodice srpskih žrtava i novi zločin nad tim žrtvama", ustvrdio je Čubrilović u izjavi.

"Ulazimo u fazu nepovjerenja..."

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović ocijenio je da odluka Suda BiH - kojom je nekadašnji komandant Armije BiH Naser Orić oslobođen optužbe za zločine nad srpskim zarobljenicima na području Srebrenice 1992. godine, pokazuje da se ulazi u fazu potpunog nepovjerenja u pravosudne institucije.

"Ova odluka pokazuje da ulazimo u jednu fazu potpunog nepovjerenja u institucije koje trebaju da čuvaju i štite istinu", rekao je Borenović.

On je dodao da je sramotno da je čovjek koji je kriv i odgovoran za stradanja ogromnog broja Srba danas oslobođen.

"Pravda je možda spora, možda nije u datom momentu dostižna, ali smo ubijeđeni da će pravda kad-tad dobiti pravni i normalni epilog", istakao je Borenović.

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić smatra da bi u RS trebalo održati referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH jer oslobađajuća presuda komandantu Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću pokazuje da pravosuđe BiH samo Srbe optužuje i osuđuje za ratne zločine.

Vučić pozvao Srbe da ne izgovore nijednu ružnu riječ protiv komšija Bošnjaka

"Pravosuđe BiH Srbe smatra zločincima i agresorima, dok Bošnjake i ostale oslobađaju i proglašavaju nacionalnim herojima", rekao je Dukić.

Predsjednik DNS-a Marko Pavić rekao je da oslobađajuća presuda komandantu Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću ukazuje da u BiH nema pravde i prava, a ako njih nema onda nema ni države, te poručio da je neminovno pravosuđe vratiti u okvire Dejtonskog sporazuma.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je ocijenio da oslobađajuća presuda Naseru Oriću znači da će Srbi za pravdu morati da se bore sami, te pozvao Srbe da zbog te presude ne izgovore nijednu gorku riječ protiv komšija Bošnjaka i poručio da istinu nijedan sud neće moći da sakrije.

"Pozivam Srbe da zbog ove presude, kao i posle onog što se meni dogodilo u Srebrenici, ne izgovore nijednu grču reč protiv naših komšija Bošnjaka, da gradimo prijateljstvo i budućnost sa njima. A, istinu nijedan sud, ma kako je skrivao, neće moći da sakrije", rekao je Vučić.

Ministrica pravde Srbije Nela Kuburović ocijenila je da je sramna odluka Suda BiH, koji je oslobodio komandanta Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića, još jedna potvrda da za ubice i zločince poput njega nema kazne, a da za ubijene, preklane i mučene srpske žrtve nema nikakve pravde.

"Mrtve oči Slobodana Ilića, Milutina Miloševića, Mitra Savića i mnogih drugih ovakvom odlukom zauvijek ostaju duboko zakopane u crnim sjećanjima njihovih porodica, prijatelja i svih nas", istakla je ministar pravde Srbije.

Prema njenim riječima, mračna istina je danas progledala - da se samo za srpske žrtve ne zna ime i prezime njihovih dželata, imena onih koji su im na najbrutalniji način oduzeli živote.

Ona je upitala "da li pravda i pravo ne poznaje ubistvo, silovanje, vađenje očiju, mučenje staraca i djece, samo zato što su oni Srbi, da li je to pomirenje kojem države iz regiona teže?".

"Mi u Srbiji vidimo žrtvu, bol, ubistvo, počinjen zločin... a, ne da li je neko Srbin, Hrvat ili Bošnjak. Svako mora da odgovara za ono što je počinio, i mi od toga nećemo odustati", istakla je Kuburović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: naser orić , Sud BiH

Komentara 10

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

PRIJEDOR

OVI SRBI JOS SE BUNE STO NEMOGU LAZNO OPTUZIVATI NASE HEROJE.ZIVJELA ARMIJA RBIH .OVOM DIKTATORU VUCICU SRETAN PUT

2 5

ŽIVELA NAMA NAŠA LEPA

DRŽAVA REPUBLIKA SRPSKA!!!

2 0

.

"Pozivam Srbe da zbog ove presude, kao i posle onog što se meni dogodilo u Srebrenici, ne izgovore nijednu grču reč protiv naših komšija Bošnjaka, da gradimo prijateljstvo i budućnost sa njima."  I čak posle ovoga muslimani imaju komentar

5 1

* Sva polja su obavezna