Zvanična dozvola za izvoz piletine iz BiH u EU za 20-ak dana

Zvanična dozvola za izvoz piletine iz BiH u EU za 20-ak dana Izvor: N1

Bosna i Hercegovina bi za 20-ak dana mogla dobiti zvaničnu dozvolu za izvoz mesa i proizvoda od mesa peradi u Evropsku uniju, saopštio je danas u Sarajevu ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Šarović je saopštio preliminarne zaključke inspekcijskog tima Direktorata za hranu, zdravlje, analize i revizije Evropske unije u kojima se navodi da "postoji sveobuhvatan i dokumentovan sistem službenih kontrola u proizvodnji mesa peradi i proizvoda od mesa peradi koji uključuje redovne kontrole u izvoznim objektima".

Šarović je istakao da su se za dolazak inspekcijskog tima iz EU pripremali dvije i po godine.

"Od tada smo zasukali rukave i u skladu s akcionim planom ovaj proces konačno priveli kraju", rekao je Šarović.

Podsjetio je da je inspekcijski tim Direktorata EU boravio u BiH u periodu od od 26. septembra do 6. oktobra, u cilju procjene sistema službenih kontrola u sektoru peradarstva radi odobravanja izvoza mesa i proizvoda od mesa peradi iz BiH u Evropsku uniju.

"Predstoji nam najviše tri sedmice da dobijemo i zvaničan izvještaj, a zbog toga što je preliminarni nećemo vam danas saopštiti da smo dobili dozvolu za izvoz u EU pilećeg mesa i mesa peradi, ali uvjeren sam da ćemo imati priliku to zvanično saopštiti za nekih 20 dana", rekao je Šarović.

Istakao je da onog trenutka kada izvještaj bude pozitivan, dozvole za izvoz u EU će davati Kancelarija za veterinarstvo BiH.

Šarović je istakao da će, ukoliko uspiju u ovom poduhvatu, to biti ravno podvigu kada je obezbijeđen izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda.

"Ovo je jedan od najzahtjevnijih proizvoda koji je toliko važan i osjetljiv kada je u pitanju zdravlje ljudi, gdje EU daje visoke standarde. Ukoliko preskočimo ovu ljestvicu to je veliko priznanje za zemlju i jedan, rekao bih, kredibilitet koji nas stavlja u vrh onih zemalja koje u EU mogu da izvezu najzahtevniji proizvod”, rekao je Šarović.

U preliminarnom izvještaju se, između ostalog, navodi da sistem službenih kontrola može osigurati adekvatne garancije da će meso peradi i proizvodi od mesa peradi biti proizvedeni u skladu sa relevantnim zahtjevima EU pod uslovom da svi nedostaci budu popravljeni.

Šarović je istakao da je riječ o jako pozitivnom izvještaju povodom čega je čestitao svojim saradnicima, Kancelariji za veterinarstvo BiH, entitetskim institucijama, laboratorijama i izvoznim objektima koji su, kako je kazao "uložili mnogo napora i sredstava da bi svoje izvozne objekte osposobili i pripremili ih da zadovolje standarde EU".

Ispektori Direktorata posjetili su Kancelariju za veterinarstvo BiH, nadležna entitetska ministarstva poljoprivrede i entitetske uprave za inspekcije poslove, dvije laboratorije koje obavljaju različite vrste laboratorijskih analiza u sektoru peradarstva i četiri kandidovana objekta (dvije klaonice peradi i dva objekta za preradu mesa peradi) kako bi provjerili funkcionisanje Sistema službenih kontrola u sektoru peradarstva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: Mirko Šarović , Meso

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna