InfoBiz: Izvoz piletine u EU

Bh. kompanije Ovako, Brovis i Agreks dobile su zeleno svjetlo od inspekcijsjkog tima Direktorata za hranu, zdravlje, analize i revizije Evropske unije za izvoz pilećeg mesa i mesnih prerađevina od pilećeg mesa na tržište EU.

Izvor: N1

BiH bi već za četiri mjeseca mogla sa svojim proizvodima od piletine izaći na tržište EU, što bi u konačnici utjecalo na povećanje broja radnih mjesta u toj oblasti, ali i na cjelokupnu ekonomiju države. Inspektori su do 6. oktobra posjetili četiri kandidovana objekta koji trenutno imaju kapacitet za izvoz u Evropsku uniju. Cilj je bio provjeriti funkcionisanje sistema službenih kontrola u sektoru peradarstva.

Bosnalijek

Komentirajući ulazak Bosnalijeka u vlasničku strukturu kompanije Pharmamed d.o.o. Travnik, direktor Sanjin Kotlica je kazao da Bosna i Hercegovina u farmaceutskoj industriji zasigurno ima šta ponuditi na evropskom i svjetskom tržištu. Kotlica je kazao da, iako su njihovi proizvodi već prisutni na evropskom tržištu, tržištu Bliskog istoka i afričkom tržištu, ovo će biti značajan iskorak i otvaranje novih mogućnosti za asortiman od preko 200 proizvoda, uključujući lijekove, medicinska sredstva, dijetetske proizvode, te kozmetiku i kozmetiku s posebnom namjenom.

Hrvatska euro

Gotov je plan HNB-a - euro će zamijeniti kunu 2022. godine. Hrvatska narodna banka pripremila je hrvatsku strategiju za uvođenje eura, koja u sebi sadrži izračune koristi i mogućih rizika ulaska u eurozonu, a objavit će je krajem ovog mjeseca zajedno s Vladom. Prema pisanju Večernjeg lista, uvjeri li Hrvatska Evropsku komisiju i ostale države europodručja da kontroliše javni dug te će ga spustiti prema granici od 60 posto u razumnom roku, računa se da bi euro mogao postati hrvatska valuta najranije 2022. ili 2023. godine.

Rekordi na Wall Streetu

Na Wall Streetu su već nekoliko dana zaredom svi najvažniji indeksi dosegnuli rekordne razine jer su porasli izgledi da će Kongres prihvatiti reformu koja donosi porezno rasterećenje za većinu Amerikanaca. Dow Jones ojačao je 0,50 posto, na 22.775 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,56 posto, na 2.552 boda, a Nasdaq indeks 0,78 posto, na 6.585 bodova. Dobro raspoloženje na najvećoj svjetskoj berzi zahvaljuje se koraku naprijed u procesu prihvaćanja porezne reforme. I na većini evropskih berzi cijene dionica jučer su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,54 posto, na 7.507 bodova, a pariški CAC 0,30 posto, na 5.379 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je, pak, 0,02 posto, 12.968 bodova.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: Infobiz

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna