Ramljak podnio kaznenu prijavu protiv Uprave Agrokora

Ramljak podnio kaznenu prijavu protiv Uprave Agrokora Izvor: Anadolija

Nakon iznošenja revidiranih financijskih izvještaja Agrokora d.d. i Agrokor grupe za 2016. godinu, izvanredni upravitelj Ante Ramljak je izjavio kako je podnio kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba iz Uprave Agrokora zbog lažnih financijskih izvješća.

Revizija koju je obavila Price Waterhouse Coopers (PwC) u svibnju 2017. godne obuhvatila je 27 društava u Hrvatskoj te po tri društva u Srbiji i BiH, a opseg konsolidacije u 2016. godini obuhvaća 80 društava, od čega su 42 u Hrvatskoj.

Konsolidirani gubitak Agrokor grupe za 2016. godinu iznosi 11,04 milijardi kuna, ukupne obveze bile su 56,28 milijardi, a gubitak iznad vrijednosti kapitala 14,5 milijardi.

Izvanredni povjerenik Ante Ramljak iznio je podatak da je umanjenje ukupnog kapitala Agrokor grupe od kraja 2014. do kraja 2016. godine iznosilo 21,7 milijardi kuna.

Gubitak u 2016. godini iznosio je 11 milijardi, a u 2015. godini 3,6 milijardi kuna, a ne kako je prikazala tadašnja Uprava da je Agrokor u 2015. bio na dobiti 1,2 milijarde kuna.

Revidirano izvješće za 2016. godinu pokazalo je računovodstvene nepravilnosti: neprikazano je 3,9 milijardi kuna obveza te 2,2 milijarde kuna operativnih i financijskih troškova u razdoblju od 2010. do 2015. godine, a krivo je prikazano 2,1 milijarde kuna novca i novčanih ekvivalenata.

Ramljak je ustvrdio kako su tijekom 2015. i 2016. prema Ivici Todoriću isplaćene pozajmice vrijedne 2,6 miljardi kuna te kako je riječ o prebacivanju privatnih troškova na kompaniju te iznosu kojega se pokušava naplatiti.

Utvrđeno je prikrivanje primljenih pozajmica i kredita, troškovi poslovanja i kamata, nepravilna kalsifikacija imovine i rezervi, prikazivanje pozajmica kao vlasničkog kapitala itd.

Zbog svih navedenih nepravilnosti, Ramljak je podnio kaznenu prijavu DORH-u protiv nadležnih osoba u Upravi Agrokora, no poimence Ramljak se nije izjasnio o kojim osobama je riječ.

Izvanredna uprava angažirala je forenzičku tvrtku koja će istražiti utvrđene nepravilnosti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: Ante Ramljak , agrokor

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna