Podržan prijedlog izmjena Zakona o radu u institucijama BiH

Podržan prijedlog izmjena Zakona o radu u institucijama BiH Izvor: N1/Ilustracija

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) podržala je danas u drugoj komisijskoj fazi Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Predsjedavajući Komisije Halid Genjac je kazao da nije bilo uloženih amandmana na predloženi zakon, napominjući da su razlozi za njegovo donošenje usaglašavanje Zakona o ministarstvima i drugim tijelima BiH s već usvojenim zakonima i izmjenama u zakonima kao što je Zakon o pružanju besplatne pravne pomoći i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o udruženjima i fondacijama BiH.

Po njegovim riječima, tim izmjenama se inkorporiraju u zakon nadležnosti Ministarstva pravde koje se uspostvaljene s dva navedena zakona.

Komisija je podržala principe Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o radu u institucijama BiH, čiji je predlagač Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Poslanica u Predstavničkom domu Maja Gasal-Vražalica je, uime predlagača, pojasnila da je predloženim zakonom definirano da početni broj dana godišnjeg odmora bude 20. Pojašnjavajući zašto je predloženo 20, a ne 18 dana, navela je da entititetski zakoni, zakoni o radu FBiH i RS-a, već imaju tu izmjenu i svima je početni osnov 20 radnih dana.

"Također, po direktivi Evropske unije, odnosno sve članice EU su pristupile izmjenama i dopunama svog zakona o radu gdje je najmanje 20 dana godišnjeg odmora, s tim da se u toj direktivi daje naznaka da države članice EU mogu dati i veći broj dana godišnjeg odmora, ali nikako manji", pojasnila je Gasal-Vražalica.

Članica Komisije Ljilja Zovko je postavila pitanje kako to postići u privatnom sektoru?

"Mi standarde gradimo u administraciji. Kako postići u privatnom sektoru da i oni imaju 20 dana. Smatram da su svi državni službenici jako privilegirani i da je tu najveća diskriminacija za koju se niko ne bori", istaknula je Zovko.

Ona je utvrdila da je najviša diskriminacija koja se događa, a o kojoj niko ne govori, i u plaćama i pravima i obavezama, između privatnog i državnog.

Ustavnopravna komisija je utvrdila usaglašenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, koji je predložio Predstavnički dom državnog parlamenta.

Predloženim zakonom se, između ostalog, predviđa da vozila hitne pomoći i vatrogasna vozila imaju pravo prvenstva nad vozilima pod pratnjom. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: Parlament BiH

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna