22-godišnjica stradanja Srba u 13 zapadnokrajiških opština

22-godišnjica stradanja Srba u 13 zapadnokrajiških opština Izvor: N1

U Mrkonjić Gradu je obilježena 22. godina od stradanja Srba u 13 zapadnokrajiških opština u jesen 1995. godine.

Prema podacima srpskih Udruženja protjerano je 120.000 Ssba, a ubijeno više od 1600 vojnika i civila, u ofanzivama HOS-a, HVO-a i Armije BiH, a nakon akcije Oluja.

Stradale su tada većinski srpske opštine Ripač, Petrovac, Drvar, Grahovo, Glamoč, Ključ, Sanski Most, Mrkonjić Grad, Šipovo, Kupres i Krupa na Uni.

Za ove zločine niko nije odgovarao, a sa mjesta obilježavanja poslate su oštre kritike na rad državnog pravosuđa za koji se tvrdi da sudi selektivno i samo srpskom narodu.

Sa zločinima u 13 zapadnokrajiških opština u vezu se dovodi i hrvatski general Ante Gotovina, a vlasti RS ne isključuju mogućnost tužbe protiv Hrvatske za nadoknadu štete.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 5

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Western

Ove pro-srpske dopisnice iliti uposlenice na N1 stvarno pretjeravaju u njihovim prilozima. Prvo, Ripac nikad nije bio opcina, a niti je imao većinsko srpsko stanovništvo. Mjesto pored Ripca, Priotka je bilo većinski srpsko naseljeno prigradsko naselje Bihaća koje je nasilno naseljeno poslije 2. svjetskog rata. Drugo Petrovac je bio i ostao Bosanski Petrovac u kojem su svi Bošnjaci protjerani 1992. godine, ubijani, sve džamije srušene, a Srbi su iz njega pobjegli u strahu jer su znali sta su učinili 1992. u tom gradu. Takodjer, Grahovo je Bosansko Grahovo, Krupa na Uni je Bosanska Krupa. Isto tako u Bosanskoj Krupi, Sipovu i Mrkonjic Gradu su svi Bošnjaci protjerani 1992., a u Ključu i Sanskom Mostu je bilo sela koja su sravnjenja a zemljom. Da to i jos gore nije učinjeno 1992. Srbi nikuda nisu morali bježati. Ko ce nadoknaditi stetu ucinjenu u ovim gradovima, ukljucujuci i Kulen Vakuf, Orasac i Bihac u koji nikad nisu mogli uci kukavice i koljaci sa brda koji su se krili iza tenkova i topova.

6 3

Rile

Sto ne pusti komentare, rezimski.

0 1

Tito

A kad je to Sanski Most bio vecinski srpski? Pisete nebuloze...

10 7

* Sva polja su obavezna