Somun za N1: Turska daje Bosni ljubav, a Srbiji investicije

Hajrudin Somun, vanjskopolitički analitičar za N1 je govorio o posjeti turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Srbiji.

Izvor: N1

"Vidio sam naslov 'Srbija na nogama'. To će goditi medijima u Turskoj koje kontroliše Vlada. Važno je to za Balkan, Tursku, ali i BiH, da održava dobre odnose posebno u prilikama koje se mijenjaju", kazao je Somun u uvodu.

Citirao je riječi građana Novog Pazara, kojeg će Erdogan posjetiti danas: "Doček Erdogana u Pazaru, kao da Tito dolazi".

Suština je sljedeća, tvrdi: "Od Erdogana se očekuju pare, investicije. Pare".

Somun je kazao da je Erdoganu ekonomija vodilja. "Ekonomija, politika, politički islam. Važno mu je da ojača ekonomiju, i to je uspio za desetak godina vladanja. Ekonomija im je ušla u 17 u svijetu, a bila je pala na nulu".

Hajrudin Somun kazao je i to da Erdoganova politika ima tri stuba: "Srednji Istok, Kavkaz, odnosno Rusija i Balkan. Dva su uzdrmana. Involvirana je vojno u Srednji Istok, odnosi s Moskvom su čas dobri, čas loši. Balkan je za Tursku od Osmanlija, pogotovo od uspostavljanja Republike, od Ataturka do Erdogana - veoma važan. U današnjim prilikama je nastabilniji od ta tri prostora".

"Ponavljao sam više puta, i u turskim medijima, zatvorenim, a novinari uhapšeni, da daje Bosni ljubav, a Srbiji investicije. Srbija je stabilnija zemlja nego BiH ili Makedonija. To i dalje stoji. Zbog toga investicije idu u Srbiju. Idu zato što turski kapital zna gdje treba ulagati. Erdogan ih može pratiti. Obećao im je veliki zajam Egzim banke njihove. Znam da su i nama nudili stotine miliona tog kredita, a ništa nije ostvareno", izavio je Somun.

U odnosima Turske sa Evropom, i EU - Somun je kazao da je jasno poručio da Turskoj više ne treba EU.

"Ali će nastaviti pregovore. Zbog toga im je Balkan važan i posjeta, dobri odnosi sa Rusijom. Godi to i Putinu", ocijenio je Somun kazavši i to da je Putinov cilj jeste da odmakne neke zemlje NATO saveza i spriječi njegovo proširenje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 22

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

azmin

Fakat uvjek se nadze neki pap...da kritikuje velike ljude poput Erdogana. A ti pap.... sto ga kritikuju nemaaju vrijednosti ni da mu ciste cipele.

0 4

Lord of Bosnia

Turska ljubav nije ni prava ni iskrena prema bosni, nije cak ni platonska, vise je to neka nostalgija za proslim vremenima, ali eto srbi su ljubomorni na to. Ja bih volio da nam daju investicije i da kažu da nas mrze, nek vole srbe. Al oni ne vole nikog sem lovu.

3 1

Narodna pamet

Pa vi ste ugroženi, džaba im se ulagujete, samo vam parkove i džamije prave već 20 godina

5 0

* Sva polja su obavezna