Nova era evropskog fudbala: Sve o UEFA Ligi nacija

Nova era evropskog fudbala: Sve o UEFA Ligi nacija Izvor: N1

Za tri godine, 2020. - u čast 60 godina UEFA-e, krovne kuće evropskog fudbala Evropsko prvenstvo će se prvi put u historiji održati u 13 gradova različitih zemalja Evrope.

Polufinale i finale tog takmičenja održat će se u Engleskoj, na Wembleyju, dok će se mečevi prije toga igrati u Azerbajdžanu, Belgiji, Danskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Irskoj, Italiji, Holandiji, Rumunjskoj, Rusiji, Škotskoj i Španiji.

Izvor: UEFA

Šta je Liga nacija?

Slično kao što je to bilo na EP u Francuskoj 2016. godine, kada su nastupile 24 reprezentacije, odradit će se kvalifikacije iz kojih će prvoplasirane i drugoplasirane reprezentacije izboriti plasman.

Ipak, novina je Liga nacija. To je novo UEFA-ino takmičenje koje će biti podijeljeno u četiri lige, a svaka liga bit će podijeljena na četiri jakosne skupine koje će imati po tri ili četiri reprezentacije.

U takmičenju će učestvovati 55 ekipa, koje će biti podijeljene po ligama, koje se opet određuju ovisno o koeficijentu. Liga A, B, C, D sadržavat će najjače (A) i najslabije reprezentacije (D) u Evropi.

U svakoj od ovih liga pobjednici grupa izborit će promociju u viši rang, dok će četiri najlošije reprezentacije ispadati u niži rang. Četiri pobjednika skupine u Ligi A igrat će završnicu odnosno Final Four.

Grafički prikaz

Izvor: UEFA

Kada će se igrati?

Kako je objavljeno iz UEFA-e, od septembra do novembra igrat će se domaće i gostujuće utakmice.

Danas su objavljene grupe A, B, C i D. Ovako izgledaju, zajedno sa terminima odigravanja.

Liga A: Njemačka, Portugal, Belgija, Španija, Engleska, Švicarska, Italija, Francuska, Poljska, Holandija, Hrvatska i Island

Liga B: Vels, Rusija, Slovačka, Sjeverna Irska, Švedska, Ukrajina, Bosna i Hercegovina, Austrija, Turska, Republika Irska, Danska, Češka

Liga C: Slovenija, Albanija, Mađarska, Rumunija, Škotska, Crna Gora, Srbija, Grčka, Bugarska, Norveška, Izrael, Finska, Kipar, Estonija, Litvanija

Liga D: Azerbajdžan, Bjelorusija, Gruzija, Armenija, Makedonija, Farski Otoci, Latvija, Luksemburg, Moldavija, Kazahstan, Lihtenštajn, Malta, Andora, Kosovo, San Marino i Gibraltar

Termini odigravanja

06. – 08. septembra 2018.
09. – 11. novembra 2018.
11. – 13. oktobra 2018.
14. – 16. oktobra 2018.
15. – 17. novembra 2018.
18. – 20. novembra 2018.

Finala: 5. – 9. juna 2019.

Izvor: UEFA/Twitter

Ovo takmičenje odnosno turnir zvanično će (većinom) zamijeniti internacionalne prijateljske utakmice, a odigravanje turnira nalazit će se u UEFA-inom internacionalnom kalendaru takmičenja.

Mjesto održavanja završnice Lige nacija odredit će Izvršni odbor UEFA-e. Svake iduće neparne godine dobivat ćemo novog pobjednika UEFA-ine Lige nacija!

Play-off utakmice u kojima ćemo dobiti četiri dodatna sudionika Evropskog prvenstva 2020. godine odigrat će se u martu 2020. godine. U natjecanju će se naći 16 reprezentacija, a u slučaju da se za play-off Lige nacija kvalifikuju reprezentacije koje su u regularnim kvalifikacijama izborile Euro, onda se ta 'ulaznica' za play-off prebacuje na iduću plasiranu reprezentaciju.

Teoretski je moguće da se sve reprezentacije iz Lige A kvalifikuju za Euro, što znači da bi se dodatna četiri mjesta u play-offu prebacila u Ligu B.

Izvor: UEFA

Historija

U oktobru 2013. godine, Fudbalski savez Norveške, na čelu sa Yngve Hallenom potvrdio je da će UEFA kreirati treći internacionalni turnir (pored Svjetskog i Evropskog prvenstva), ali je tada upozorio da ta odluka tek treba da se usvoji.

Koncept je baziran na učešću svih 55 reprezentacija, uključujući i Kosovo, a prijedlog je pozdravio Gianni Infantino, koji je kazao da ovo donosi mnoge benefite - pogotovo lakšu organizaciju utakmica.

Prema mišljenju Grega Dykea, predsjednika FS Engleske, te Stevea Martensa, sekretara Saveza Belgije - takmičenje će pojačati šanse nešto slabije rangiranih timova Evrope, manji savezi će imati više profita, a pojačat će se i finansijski protok novca od TV prava.

Prednosti takmičenja

1. Ako se već igraju prijateljske utakmice - cilj je da ovo takmičenje donese više koristi nego štete. Želja je da međunarodne utakmice dobiju više na kompetitivnosti, i značaj od 'obične' prijateljske utakmice.

Liga nacija - obezbjeđuje sve to.

2. Ekipe iz grupa C i D imaju pojačane šanse da izbore Evropsko prvenstvo. Razlog je jednostavan: Do sada su u kvalifikacijama morali igrati sa najmanje dvije reprezentacije koje su objektivno jače od njih. Sada će igrati protiv ekipa iz 'svoje klase', a barem jedna će izboriti plasman na Euro.

3. Manje prijateljskih utakmica, više takmičenja, više TV prava i publike. Selektorima više neće biti svejedno koju će ekipu poslati na teren, jer svaka utakmica pojačava šanse timovima da izbore viši rang.

Apetiti rastu.

4. Broj 'nebitnih' utakmica svest će se na minimum. Igrači će se manje povrijeđivati na takvim mečevima, a termini su kako rekosmo u UEFA-inom kalendaru, stoga će biti i manje pritiska od klubova na nacionalne saveze da 'poštede' najbolje igrače.

Ukoliko ima nejasnoća - UEFA je obezbijedila i kratki video koji sve ovo do sada napisano slikovito objašnjava.

Izvor: YouTube

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: UEFA , liga nacija

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna