Infobiz: Mercator formalno preuzeo Konzum u BiH

Donosimo pregled vijesti za emisiju InfoBiz za 11. oktobar 2017.

Izvor: N1

Mercator formalno preuzeo Konzum u BiH

Nadzorni odbor Mercatora je na prijedlog uprave potvrdio prekid ugovora o najmu 83 lokala trgovačkih centara u BiH Konzumu, te podmirenju neplaćene najamnine putem preuzimanja opreme u tim trgovinama u korist Mercatora, saopćila je Uprava te kompanije. Time je formaliziran već ranije postignut sporazum u okviru koncerna Agrokor da trgovine koje je prilikom kupnje Mercatora u BiH preuzeo Konzum ponovo postanu dio Mercatorove mreže, odnosno brenda Mercator. Reagirajući na nove objavljene podatke o poslovanju Agrokora koji slijede iz revizije njegova poslovanja, slovenski ministar za gospodarstvo Zdravko Počivalšek kazao je u utorak novinarima da ga negativni rezultati Agrokora koji je 2014. godine kupio Mercator ne iznenađuju, jer se hrvatski koncern nije širio na zdravim temeljima, a ponovio je da će slovenska vlada i u sadašnjoj krizi Agrokora nastojati zaštititi slovenski javni interes.

Hrvatska i euro valuta

Hrvatska ministrica privrede Martina Dalić rekla je da su Vlada i Hrvatska narodna banka procijenile da je dobar trenutak za pokretanje postupka pristupanja eurozoni i u prilog tome navela da Hrvati u najvećoj mjeri štede u eurima i da je više od 80 posto štednih depozita u toj valuti.

"Važne transakcije, kupovine nekretnina i automobila dogovaraju se u eurima. Euro već dugo živi kao dio našeg svakodnevnog života", naglasila je Dalić.

Ona je istakla da je to srednjoročni cilj, koji se ne može ostvariti preko noći, te da je HNB izradila analizu troškova i koristi od pristupanja eurozoni.

"Krajem mjeseca počet će javna rasprava o tom pitanju", rekla je Dalić, dodajući da je ulazak Hrvatske u eurozonu jedna od obaveza preuzetih prilikom pristupanja EU. Da je strategija u vezi sa pristupanjem eurozoni pripremljena, potvrdili su hrvatskim medijima i iz HNB-a, ali se u toj instituciji nisu izjašnjavali o godini u kojoj bi ta zemlja mogla da pređe na euro.

Ikea poslovanje u 2017.

Ikea Grupa je u poslovnoj 2017. godini ostvarila ukupni prihod od 34,1 milijarde eura. To je za 3,8 posto više u odnosu na prihod iz prethodne poslovne godine. Kako navode u saopštenju, Ikea će nastaviti da ulaže i u očuvanje životne sredine, a nedavna ulaganja u Francuskoj, Kanadi i Litvaniji, povećala su broj postavljenih vetrenjača na 415, što znači da grupa trenutno posjeduje više vjetrenjača nego robnih kuća. Time se približava svom cilju, da do 2020. postane energetski nezavisna kompanija, proizvodnjom onolike količine energije iz obnovljivih izvora koliko je troši za svoje poslovanje.

Berze u Evropi

Španske akcije su povukle europske akcije jer je lider Katalonije zaustavio proglašenje formalne nezavisnosti od Španije, smanjivši strahove zbog ustavne krize u regionu i podsticanju udjela u bankama. Panevropski indeks STOXX 600 je bio u porastu 0,1 posto u ranijim poslovima, dok je španski Benchmark IBEX bio izuzetan regionalni izvođač sa dobitkom od 1,6 posto. Španske akcije su u oktobru zaostale za evropskim, što je u ovom mjesecu zabilježeno za više od jednog posto, s obzirom na to da su se tenzije povećale u regionu nakon referenduma o nezavisnosti u Kataloniji 1. oktobra. U Frankfurtu je DAX ostao skoro nepromijenjen u prva dva sata trgovanja, na 12,957 poena, dok je nešto poslije porastao za 0,06 posto.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: Infobiz

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna