"Brzi odgovor 2017." - vježba za sigurnu i stabilnu BiH

"Brzi odgovor 2017." - vježba za sigurnu i stabilnu BiH Izvor: N1

Komandant EUFOR-a generalmajor Anton Waldner danas je izrazio dobrodošlicu ministrici odbrane BiH Marini Pendeš i ministru sigurnosti BiH Draganu Mektiću na ceremoniji zvaničnog otvaranja vježbe "Brzi odgovor 2017." u Glavnoj komandi EUFOR-a u bazi Butmir u Sarajevu.

Smotri tokom ceremonije su prisustvovali pripadnici rezervnih snaga EUFOR-a iz Ujedinjenog Kraljevstva, Rezervni taktički bataljon iz sastava NATO snaga na Kosovu i jedinice iz sastava Višenacionalnog bataljona EUFOR-a, kojeg čine mađarski i turski vojnici. Vojnicima su se pridružili pripadnici SIPA-e i Granične policije, uključujući i njihove službene pse, saopćeno je iz EUFOR-a.

- Želim izraziti posebnu dobrodošlicu jedinicama koje nisu u sastavu EUFOR-a, kao što su '1 Rifles' iz Ujedinjenog Kraljevstva, Rezervni taktički bataljon iz sastava NATO snaga na Kosovu, učesnicima iz Oružanih snaga BiH i organa za provedbu zakona Bosne i Herzegovine. Svi  zajednički učestvujemo na vježbi, a očuvanje sigurnosti je glavni cilj - rekao je Waldner.

Ministrica odbrane Marina Pendeš je izjavila da je jedna od najvažnijih zadaća svake vojske pripremiti se za različite situacije i sigurnosne prijetnje.

- Ministarstvo obrane i ja zalagat ćemo se za još povoljnije uvjete organiziranja i provedbe aktivnosti obuke kao važnog preduvjeta za razvoj naših oružanih snaga - dodala je Pendeš.

Ministar sigurnosti Dragan Mektić je naglasio da se partnerima i građanima BiH želi poslati jasna poruka da postoje policijske snage koje su spremne i obučene da brzo i efikasno odgovore na sve sigurnosne prijetnje. 

"Brzi odgovor 2017." je vježba podrške miru, koju predvodi EUFOR. Vježba će se održati od 11. do 15. oktobra na području Sarajeva, Pazarića i Kalinovika. To će biti prvi put da se organi za provođenje zakona BiH, Oružane snage BiH i EUFOR zajednički uvježbavaju po realističnim scenarijima u cilju provjere svojih planova za vanredne situacije, saopćeno je iz EUFOR-a. 

"Brzi odgovor" će unaprijediti interoperabilnost snaga EUFOR-a i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine te organa za provedbu zakona. 

EUFOR održava svoje kapacitete za odgovor na svaki sigurnosni izazov na lokalnom području u bilo kojem dijelu Bosne i Hercegovine, ukoliko bude potrebno i nastavlja održavati mehanizam pravovremenog razmještanja rezervnih snaga kao podršku organima vlasti BiH u očuvanju sigurnog i stabilnog okruženja. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 3

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Sosa

Vidis Mile sta ti se sprema,ova vjezba je radi tebe.

2 0

Gavrilo Princip

samo otkrivas vase zelje da na srbe udarite jadna je ovakva bosna

0 1

Kidod

vidim vidim tresu mi se gaće od straha... Ali ko da vi ne znate šta ja već dvadesetak godina gajim i spremam kući kod mene u RS?

0 0

* Sva polja su obavezna