Dodikov prijedlog o radu Suda i Tužilaštva BiH

Dodikov prijedlog o radu Suda i Tužilaštva BiH Izvor: N1

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da će u subotu, 14. oktobra, pozvati na razgovor o radu Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine predstavnike političkih partija u Narodnoj skupštini RS i Predstavničkom domu BiH, te boračke organizacije i nekih drugih strukovnih udruženja.

Ističući da je nedopustiva oslobađajuća presuda Suda BiH ratnom komandantu u Srebrenici Naseru Oriću i da se preko ovakvog rada Suda i Tužilaštva BiH ne može preći, Dodik je rekao novinarima na Palama da se svi u Republici Srpskoj moraju okupiti u vezi sa ovim pitanjem.

"Dugo vremena upozoravamo da je to van Ustava i da je to bila samo politička volja stranaca da nametnu Sud i Tužilaštvo. Svakome je sada jasno, bio on Srbin ili ne, da se htjelo presuđivati Srbima, a one koji su učinili zlo Srbima ostavljati nevinim, kao što je u ovom slučaju", rekao je Dodik.

Navodeći da Sud i Tužilaštvo BiH kao neustavne institucije ne mogu imati podršku Republike Srpske, Dodik je podsjetio da je kao predsjednik RS, ali i kao lider SNSD-a, pozvao Srbe koji rade u ovim institucijama da ih napuste.

"Namjeravam da svakom od njih pojedinačno pošaljem pismo i obrazložim zašto je to važno. Da im ukažem na to da smo spremni kao Republika da im obezbijedimo radni angažman i da im tokom trajanja mandata, u okviru određenog instituta koji će biti formiran u Republici Srpskoj, isplaćujemo iste plate koje su tamo imali", objasnio je Dodik.

On je naglasio da je u RS potrebno političko jedinstvo da bi se, zbog budućnosti, odbacili Sud i Tužilaštvo i kreirao neki drugi dogovor.

Dodik je rekao da nije protiv toga da se u okviru nekog drugog rješenja zadrže Sud i Tužilaštvo BiH, ali definisani na drugačijim osnovama od postojećih.

"U svakom slučaju, sam izbor sudija i tužilaca je potpuno sporan, način na koji se biraju - sami sebe kroz Visoki sudski i tužilački savjet, to nema nigdje u svijetu", rekao je Dodik, navodeći da svugdje u svijetu taj izbor vrše predsjednik, parlament ili vlada, a samo u BiH jedna neformalna grupa ljudi koja nema nikakvu odgovornost za to.

Sve ovo, prema Dodikovim riječima, treba staviti na sto.

"Moj prijedlog je da se obustavi rad Suda i Tužilaštva BiH dok se ne donese novo zakonsko rješenje koje bi išlo za tim da se oni lociraju isključivo na nadležnosti u vezi sa BiH i da nemaju nadležnosti nad entitetima. Ako to ne dogovorimo, za to sam da se blokira kompletan rad u BiH i da se ništa ne dešava dok se to ne završi", rekao je Dodik.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 14

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Uceraj Im

Nešto nisam cuo da mu se odazvao pozovu bilo kod SrBA iz Suda i Tuzilastva BIH...koji je to idiot...zadto ih sada ne kritikuje zato sto ga ne slusaju?

2 1

Gavrilo Princip

Raspisi referendum ako imas m petlju za srbe ovaj sud je gori od austrugarskog Bosnjaci ne pravite gresku sa srbima kao sto je milosevic sa albancima

3 0

Bosanac

đikane, mislim da te niko ništa nije pitao. Poštuj Ustavni sud i Tužilaštvo BiH, bolje bi ti bilo.

7 2

* Sva polja su obavezna