Osim: Pape i Meša nisu tražili savjet, kada bolje znaju

Osim: Pape i Meša nisu tražili savjet, kada bolje znaju Izvor: N1

Nekadašnji selektor reprezentacije Jugoslavije, počasni predsjednik Fudbalskog saveza BiH Ivica Osim gostovao je u Pressingu gdje je otkrio kako ga bivši i sadašnji selektor nogometne reprezentacije BiH, Safet Sušić i Mehmed Baždarević, nikada nisu pitali za savjet.

Kako zaustaviti proces koji traje više od 20 godina da bh. igrači igraju za susjedne zemlje?

Osim: Sigurno je da tu Savez (NSBiH) može nešto da napravi u odnosu sa njima, u njihovim ugovorima. Mnogi igrači jedva čekaju da zaigraju za druge. Gledam naše mlade reprezentativce koji su pobijedili jedan Portugal (3:1, op. a.), koji je uvijek u vrhu. Sigurno su već na nekim listama menadžera. Naravno, najljepše je da naši igrači igraju za nas.

Silne kritike upućene na račun Saveza, da je politika glavna. Nema sportskog interesa?

Osim: Najlakše je prebaciti na nekog drugog. Savez je ipak nešto napravio. Napravljeni su tereni, timovi, bolji uslovi. Nema više ni ispada navijača kao nekad. .

Da li je blatnjava Grbavica pokazatelj stanja u BiH?

Osim: Ne bi se zvala Grbavica da je ravan teren. Kod nas se se kritikuje po onome "neka crkne komšiji krava". Moramo neke naše kriterije sniziti, da budu realni. Mi kada nekoga volimo, još smo uvijek ko prije 50 godina, volimo nekog igrača koji predribla ili proturi loptu kroz noge i onda je izgubi. Mi volimo takve igrače. Ovi drugi trče ko navijeni. Naši igrači su sporiji, nisu spremni da trče.

Zašto naši selektori insistiraju na istim igračima?

Osim: Moda. Treba objasniti da je nogomet uznapredovao. Ne možeš doći u Englesku a da ne trčiš. Mi smo zaostali u razmišljanju.

Island nam je održao lekciju. Ima preko 300.000 stanovnika i drugi put je na velikom takmičenju?

Osim: To je najbolji primjer podcjenjivanja. Ljudi znaju puteve kojima treba ići, ulažu, a mi se vodimo onim "ko je Island". Od njih se može naučiti koliko hoćeš. Kada bi trebali učiti Island bi bio najbolji. Pogledajte, mi smo Belgiju proglasili pobjednikom već na startu kvalifikacija, da imamo neko opravdanje, a igrači ne smiju tako razmišljati.

Zašto nam uvijek "malo" fali?

Osim: Nije to malo. Nije malo kada nemate snage, tehnike. Nemamo više kvalitetnih igrača. Evo pogledajte prave se parkinzi, parkovi, a nema djeca gdje da igraju. Mora se igrati.

Da li su vas selektori, Baždarević ili Sušić, nekad pitali za savjet?

Osim: Zašto bi me pitali? Oni misle da bolje znaju. Safet je trebao stisnuti, neka se ljuti ovim što ću reći. Kada dođeš na Svjetsko moraš nešto promijeniti, podmladiti, isprobati nove taktike. Mora Džeko doživjeti da ne može igrati. Vidite li vi iz naše lige igrača sa kvalitetom? Ima li ijedan brz igrač?
Pogledajte Messija, Neymara, Mbappea - svi su brzi. Mi takvih igrača nemamo. Moramo biti objektivniji prema sebi.

Reginalna liga?

Osim: Pošto smo bili glupi pa ratovali, nadam se da ćemo naći način da zadržimo ovo što imamao, a drugi nemaju. To je talenat i to se polako gubi na ovim našim prostorima.

Liga nacija?

Osim: To je rješenje da se fudbal održava, da bude u žiži. Treba tražiti kako zaintrigirati Kinu, Indiju - ove najmnogoljudnije države. Svi znaju sve o fudbalu.

Govorili ste da je nekada igrala sirotinja, a da su bogataši sjedili u publici. Kakva je situacija danas?

Osim: Ne treba biti protiv bogatstva.Što smo bogatiji i bolje živimo, treba prihvatiti i taj dio. Možda će fudbal napredovati još dalje. Što nekom zabraniti ako publika hoće da vidi novog Messija, Neymara. To košta. Mi napunimo Skenderiju ili Koševo zbog nekog pjevača. Fudbal je postao mističan, svi bi voljeli da ga igraju pa kada ne mogu - vole diskutovati.

Izvor: N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 6

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Catalon

"SVABO" kao Strateg pijan zna vise i bolje nego Pape i Mesa zajedno.

1 0

PIO/MIO

reprezentacija-država,kad se država promjeni i kad fudbalski treneri je počnu voditi a ne političari možda da bude nešta.

4 1

Alem

nije nešta već nješta ...

2 0

* Sva polja su obavezna