Kako Grad Beograd naplaćuje dugove i gdje nestaju milioni

Kako Grad Beograd naplaćuje dugove i gdje nestaju milioni Izvor: N1

Grad Beograd posjeduje na hiljade hektara građevinskog zemljišta i hiljade lokala i stanova od čijeg zakupa, odnosno iznajmljivanja prihoduje. Međutim, izvještaj Savjeta za borbu protiv korupcije pokazuje da su prihodi grada po tom osnovu sve manji.

Razloga je mnogo - od toga da grad ne naplaćuje dugove - pa neki volšebno i nestaju, do toga da za male pare izdaje stanove i lokale. Savjet za borbu protiv korupcije konstatuje da se u gradu naveliko krši Zakon o javnoj imovini.

Zamislite da na Terazijama iznajmite poslovni prostor od 300 kvadrata za samo 300 eura? Takav srećnik postoji, ne zna se ko je, ali zna se ko ga je usrećio - Grad Beograd. I ne samo njega, već i komšiju pored, koji od grada iznajmljuje prostor od 122 kvadrata i koji bi, hipotetički mogao da bude i korisnik socijalne pomoći, jer ga mjesečna kirija košta svega 13.523 din.

To su samo neki od podataka koji su zapanjili i Savjet za borbu protiv korupcije, dok je pravio izvještaj o tome kako grad raspolaže javnom imovinom - zemljištem, stanovima i poslovnim prostorom.

"Od 2012. godine, mi smo pratili, došlo je do drastičnog smanjenja prihoda po ovim osnovama, ali koliko tačno? To ne možemo da kažemo, mogli bismo tek kada bismo od Direkcije za građevinsko zemljište dobili precizne podatke", navodi Jelisaveta Vasilić iz Saveta za borbu protiv korupcije.

Više pogledajte u prilogu.

Izvor: N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.Tagovi: Srbija , beograd

Komentara 1

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

XY

Kako bi lijepo bilo da slican clanak procitamo i nekim nasim "postenim radnjama", tipa gdje je nestalo 6 milijardi pomoci BiH nakon rata, ili recimo samo o prihodima grada Sarajeva...

2 0

* Sva polja su obavezna