Javni parking u Sarajevu naplaćivat će se 24 sata dnevno

Javni parking u Sarajevu naplaćivat će se 24 sata dnevno Izvor: N1

Javni parking u Sarajevu naplaćivat će se 24 sata dnevno radnim danima, ali i nedjeljom i praznicima, potvrđeno je iz KJKP Rad.

Kako je kazao portparol ovog preduzeća Mirza Ramić, parking se sada naplaćuje 24 sata prema članu 20 Uredbe o načinu naplate saobraćaja u mirovanju koja je donesena 2016. godine.

"Iako je Uredba donesena još u junu prošle godine, parking se tek sad počeo naplaćivati 24 sata dnevno zbog kašnjenja s isporukom novih parkomata koji imaju ugrađen novi sistem naplate", navodi Ramić.

Naglašava da se cijene parkinga neće mijenjati, te da će KJKP Rad i dalje vršiti kontrole na javnim parkinzima od 7 do 20 sati radnim danima i subotom.

Blokade na automobile iz ovog poduzeća neće stavljati u periodu kada ne rade banke i pošte, jer građani tako ne bi mogli platiti kaznu za skidanje lisica s automobila. Ipak, pauk-službe mogu raditi i u noćnim satima, ali i vikendom.

"Ovom uredbom je i određeno kako su općine dužne donijeti propise uređenja parkiranja kod objekata kolektivnog stanovanja, poslovnih prostora i objekata na svom području", napominje Ramić.

Područja parking zona usvaja Vlada Kantona Sarajevo i bit će obilježene različitim bojama: O zona će biti obilježena zelenom bojom, I parking zona crvenom, a II zona žutom bojom.

Cijene parking karata za pojedine zone se sastoji od, pojašnjava Ramić, cijene komunalne usluge, zatim naknade za unapređenje i investiciono održavanje parkirališta koja će biti korištena za unapređenje komunalne infrastrukture na području općine gdje se nalazi parking, od naknade za čisti prevoz kojom se želi stimulisati parkiranje izvan užeg centra grada te unapređenje čistih vidova prevoza.

Po riječima Ramića, Ministarstvo saobraćaja KS je po donošenju Uredbe najavilo da će objediniti evidencije raspoloživih parking mjesta na javnim i privatnim parkinzima, a koja će biti objavljena na vidljivom mjestu.

"Kako bi sve invalidne osobe koje koriste za njih obilježena parking mjesta imale jednak pristup tim mjestima, Uredba propisuje ograničeno vrijeme korištenje tog mjesta na dva sata", kazao je.

Uredba definira i vrste parking karata, njihovo korištenje, mogućnosti rezervacija parking mjesta i propisuje uslove za otvaranje privatnih parkirališta.

Također, Uredba predviđa bolju kontrolu nad parkiranjem vozila na javnim parking površinama koju će vršiti ovlašteni kontrolori. Uredba također propisuje da su vlasnici privatnih parkinga i garaža dužni plaćati naknadu za čisti prijevoz u iznosu od pet posto od utvrđene cijene parkiranja. Obračun te naknade vršit će resorno Ministarstvo na osnovu pismenog izvještaja o sredstvima prikupljenim naplatom za korištenje usluga.

Ramić navodi da je Ministarstvo saobraćaja KS najavilo da će ovim biti ostvareno, zbog bolje kontrole i uvedenih sankcija, značajno povećanje ovih vrsta prihoda koji će biti uplaćivani u budžet KS-a.

"Po prvi put bi i lokalne zajednice trebale učestvovati u raspodjeli dijela prihoda od parkiranja što će se regulirati posebnim sporazumom. Najavljeno je i da će sva ostala sredstva biti usmjerena u izgradnju podzemnih garaža i povećanje broja novih parking mjesta na području Kantona što ostaje da se vidi nakon što se Uredba počne u potpunosti provoditi", kazao je Ramić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: Parking , sarajevo

Komentara 6

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Amir

Cestitka g. Babicu kao strucnjaku SDA stranke samo nedostaje transparentnost trosenja para i naravno : kvaliteta asvaltnih opravki na ulicama, oznacavanje horizontalne signalizacije u gradu. Boja kojm ffarbaju prelaze i ostale crtarije nemogu izdrzati ni 10 dana kao i odvoz kabastog otpada itd. Garaze u Dobrinji se raubuju , a do sada u odrzavanje nije ulozena ni marka i da ne davim. Bravo Elmedine u zastiti gradjana ovog kantona , dusu ste im uzeli i naznam sta im vise mozete uzeti. Jedina moja zelja je da osjeettite vi koji nas vodite u nazadak da zivite nase zivote bar jedan peeriod.

7 0

Odgovor

zato je g. Babic i ostali doveli stotinjak ljudi u firmu koji nista ne rade,a plate su minimalno 2000KM i sve se to desava zadnja dva mjeseca...valjda dugovi za mjesto gradonacelnika i ostalih pozicija. Btw obicnim radnicima koji ciste,place su smanjene na ustrb ovih sto su dosli. Valjda tako treba,uzmi od sirotinje da das bogatom.

2 1

Zuti Vjetar

I hoce li se bar u nesto korisno uloziti ..A ne damo shopong centri kao da smo gradjani Monaca i najbigatijih drzava.. Uzas

5 0

* Sva polja su obavezna