FOTO| Anketni list koji su dobili roditelji učenika u KS

FOTO| Anketni list koji su dobili roditelji učenika u KS Izvor: N1

Roditeljima učenika osnovnih škola na području Kantona Sarajevo dostavljeni su anketni listići na kojem se mogu izjasniti na kojem jeziku žele da njihova djeca pohađaju nastavu. U opciji su tri jezika - bosanski, hrvatski i srpski.

Na osnovu dopisa Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade te uvažavajući odredbe Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju osnovne škole u KS su u obavezi osigurati realizaciju nastavnog procesa i drugih oblika odgojno-obrazovnog rada na jednom od tri zvanična jezika konstitutivnih naroda BiH, shodno slobodom izboru i opredjeljenju roditelja/staratelja učenika.

Na anketnom listu navodi se da zakonska odredba predviđa izvođenje nastave i drugih oblika odgojno-obrazovnog rada na samo jednom od tri zvanična jezika konstitutivnih naroda, pa se zbog toga roditeljima daje mogućnost da izaberu jedan za svoje dijete.

Izvor: N1

Iz resornog Ministarstva saopćeno je da u skladu sa Ustavom Federacije BiH, Ustavom Kantona Sarajevo i zakonskim propisima u pedagošku dokumentaciju i evidenciju može se ravnopravno unositi samo jedan od zvaničnih jezika, a za koji se prethodno opredijeli roditelj/staratelj učenika odnosno ili bosanski jezik ili hrvatski jezik ili srpski jezik.

"Predmetnom Instrukcijom se u zvaničnu upotrebu ne uvode novi jeziciniti se iz upotrebe isključuje bilo koji od zvanično ustavom i zakonima prepoznatih jezika, nego se njihovo imenovanje i upotreba usklađuju sa ustavom i zakonima kojima je utvrđeno koji su jezici u upotrebi i kako se oni imenuju.

Instrukcijom Ministarstva dosljedno se implementiraju ustavne i zakonske odredbe koje propisuju da se nastava i drugi oblici odgojno-obrazovnog rada mogu izvoditi samo na zvanično prepoznatim i definiranim jezicima, odnosno da se ubuduće jezik na kojem se izvodi nastava može imenovati jednim od tri zvanična jezika, umjesto do sada ostavljene mogućnosti četiri izbora", navedeno je u Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade.

Anketni list je izazvao oštre polemike roditelja na društvenim mrežama. Mnogi roditelji su javno iskazali ogorčenje, kako su nazvali, nastavkom pokušaja podjela među djecom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 2

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Hadzo

Ministarstvo!Sram vas bilo!

1 0

Mostarac

Svakako ćete ih učiti samo jednom jeziku - onom koji bude govorio nastavnik! Ili nam pokušavate prodati priču da će se nastavnik u istom razredu svakom učeniku ponaosob obraćati drugim jezikom i/ili pismom? Ili, još gore, ćete podijeliti djecu po razredima u skladu s jezikom koji njhovi roditelji odaberu? Sad ćemo još i sve postojeće škole pretvoriti u "ozloglašene" dvije, ili čak tri škole pod jednim krovom. Pa, dokle ide ovo ludilo više?

16 0

* Sva polja su obavezna