'Zakon o kontroli duhana bit će prilagođen bh. građanima'

'Zakon o kontroli duhana bit će prilagođen bh. građanima' Izvor: Fena

Predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Lidija Bradara izjavila je danas u Sarajevu da će zakon o kontroli duhana i duhanskih proizvoda biti prilagođen bh. građanima.

Nakon radionice o temi "Nacrt zakona o kontroli i ograničenoj uporabi duhana, duhanskih proizvoda i ostalih proizvoda za pušenje" ona je navela da, i pored ubjeđivanja predstavnika Svjetske banke da to nema ekonomskih posljedica po ugostitelje, u BiH postoje određene navike i da su svi parlamentarci istakli specifičnosti bh. društva.

''Pri kraju su javne rasprave nakon čega će Vlada FBiH sačiniti konačan prijedlog zakona i uputiti ga u Parlament gdje slijedi amandmanska faza u kojoj možemo djelovati ako ne budemo zadovoljni, jer nam je stalo da donesemo zakon koji će biti provodiv i u interesu svih građana'', pojasnila je Bradara.

Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Khaldoun Sinno naglasio je da nije upitno da li je pušenje štetno već kako kontrolirati efekte pušenja i kako regulirati reklamiranje i pušenje u javnim prostorima.

Precizirao je da je 80 posto bh. građana na neki način izloženo pušenju što ima i zdravstvene i ekonomske efekte, te da sve članice EU moraju provesti određene mjere za kontrolu upotrebe duhana.

Šef Ureda Svjetske banke za BiH Emanul Salinas kazao je da ovakvi zakoni i u bogatim i u siromašnim zemljema uzrokuju zabrinutosti ugostitelja i trgovaca za poslovanje koje su opravdane, ali da trenutno pušenje bh. privredu košta 510 miliona KM godišnje.

Radionica je održana u sklopu široke javne rasprave čiji je cilj doći do što kvalitetnijeg zakonskog rješenja o ograničenoj uporabi duhana, duhanskih proizvoda i ostalih proizvoda za pušenje.

Ambasadorica Švicarske u BiH Andrea Rauber Saxer rekla je da ni u njenoj zemlji nije bilo lako usvojiti zakon o toj oblasti ali su danas, nakon 10 godina, svi zadovoljni zbog toga i imaju manje troškove u zdravstvu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 5

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Marlboro

neko je primio pare od duhanske industrije...

1 0

Samo ZABRANA i novcane KAZNE mogu opametiti bezobzirne i tvrdoglave pusace koji svojim zdravstveno neodgovornim ponasanjem ugrozavaju ne samo vlastito,vec i zdravlje svih ostalih koji su izlozeni pasivnom pusenju i riziku od oboljevanja.

1 1

Hipokrit

Za duhan ćemo lako. Kako ćemo sa Mittalom u Zenici koji praktično i nema ekološke norme?!

3 1

* Sva polja su obavezna