Vlada KS smjenjuje direktore dvije osnovne škole u Sarajevu

Vlada KS smjenjuje direktore dvije osnovne škole u Sarajevu Izvor: ANADOLIJA/Kristina Maslarević

Vlada Kantona Sarajevo je na današnjoj redovnoj sjednici naložila Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade KS da pokrene procedure predviđene zakonom za smjene direktora osnovnih škola „Porodice ef. Ramić“ i „Hasan Kikić“ u kojima su utvrđene nepravilnosti tokom provođenja procedure za prijem uposlenika u radni odnos.

Ovakav zaključak Vlada je donijela nakon što je razmotrila i prihvatila Informaciju i preporuke Tima Vlade KS za borbu protiv korupcije u vezi sa postupanjem po zaprimljenim prijavama u kojima se ukazuje na moguća koruptivna ponašanja odgovornih lica u navedenim školama.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS je također zaduženo da poduzme određene aktivnosti i radnje kako bi ispitalo ulogu školskih odbora ove dvije škole u konkretnim slučajevima, a u kojima bi trebalo utvrditi da li su i u kojoj mjeri ovi odbori bili upoznati sa cijelim slučajem. Zaduženo je i da u saradnji sa Timom za borbu protiv korupcije sve informacije dostavi nadležnim pravosudnim institucijama na dalje postupanje.

Zakonski osnov za pokretanje procedure za smjene direktora ovih škola je član 99. stav 9. Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju Kantona Sarajevo, ali i drugi važeći propisi koji tretiraju ovu problematiku.

Vlada je na istoj sjednici donijela Odluku o odbijanju davanja saglasnosti Školskom odboru JU Osnovna škola „Isak Samokovlija” za imenovanje direktora ove škole.

Svoju saglasnost Vlada je uskratila ovom odboru da imenuje predloženog kandidata na poziciju direktora, po preporuci Tima za borbu protiv korupcije, jer su nadležne institucije, postupajući po zahtjevu pomenutog Tima, utvrdile i izvjestile ga o nizu nepravilnosti u poslovanju ove škole, kao i u provođenju zakonske procedure za imenovanje direktora.

Pomenutom odboru je naloženo da donese odluku o poništenju javnog konkursa za izbor i imenovanje direktora ove škole, kao i odluku o raspisivanju novog javnog konkursa i provede proceduru izbora i imenovanja u skladu sa važećim zakonskim i podzakonskim aktima.

Vlada KS je izrazila zabrinutost jer se ovakve neregularnosti dešavaju u oblasti obrazovanja koje je temelj našeg društva, te želi da ovakvim odlukama iskaže svoju opredijeljenost za istinsku borbu protiv svih neregularnosti i protivzakonitosti, kao i da pošalje poruku da u ovoj, ali i svim drugim društvenim oblastima neće biti mjesta nepotizmu i korupciji, navedeno je u saopćenju Vlade KS.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: vlada ks

Komentara 2

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Neolit

Treba to sve pretresti i vidjeti svo zlo i zbrisati ga,sve ih bez posla ostaviti.

0 0

PENZIONER UMIREovljenik

Tek da dodjete u Ilijas da vidite sta rade direktori .Da se osvjedocite u nezakonite i stranacke radnje direktora i konkursnih komsija.Sta reci kakva zemlja takvi direktori komisije i sve ostalo.Sacuvaj Boze koliko prljavstine bahatosti i samovolje tih.direktora i nestrucnog kadra.Nije cudo sto mladi masovno odlaze.

10 0

* Sva polja su obavezna