OHR odgovorio na Dodikov prijedlog

OHR odgovorio na Dodikov prijedlog Izvor: N1

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će u subotu, 14. oktobra, pozvati na razgovor o radu Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine predstavnike političkih partija u Narodnoj skupštini RS i Predstavničkom domu BiH, te boračke organizacije i nekih drugih strukovnih udruženja.

"Moj prijedlog je da se obustavi rad Suda i Tužilaštva BiH dok se ne donese novo zakonsko rješenje koje bi išlo za tim da se oni lociraju isključivo na nadležnosti u vezi sa BiH i da nemaju nadležnosti nad entitetima. Ako to ne dogovorimo, za to sam da se blokira kompletan rad u BiH i da se ništa ne dešava dok se to ne završi", rekao je Dodik.

Također, Dodik je nakon oslobađajuće presuda Naseru Oriću pozvao Srbe, koji rade u Sudu BiH da "napuste tu instituciju, jer je današnja presuda tačka preko koje se ne može preći", zbog čega poziva da se otkaže legitimitet Sudu  i Tužilaštvu BiH.

Danas je stigao i odgovor iz OHR-a.

"Jednostrane odluke kojima bi se suspendirale ili ograničile nadležnosti i odluke pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine na dijelu bosanskohercegovačke teritorije bile bi protuustavne i neprihvatljive - odgovor je iz OHR-a na upit Fene u vezi s pozivom predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika srpskim predstavnicima u pravosudnim institucijama da napuste svoje pozicije te najavom ograničavanja nadležnosti Suda BiH i Tužilaštva BiH na teritoriji RS-a", stoji u reakciji OHR-a.

Kako su istakli, prema Ustavu BiH, entiteti moraju u potpunosti poštovati odluke institucija BiH, uključujući zakone donesene na državnom nivou te odluke državnih pravosudnih organa. Sud BiH i Tužilaštvo BiH imaju jurisdikciju na cijeloj teritoriji BiH.  

Iz OHR-a su poručili da su pokušaji izvršnih vlasti da izvrše pritisak na predstavnike pravosuđa ili utiču na njihova imenovanja, potpuno neprihvatljivi u kontekstu nezavisnog pravosuđa te podvukli da sudijama mora biti omogućen nezavisan rad, bez neprimjerenog političkog pritiska.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: ohr , milorad dodik

Komentara 15

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

TipTop

Uputite saopštenje, to rješenje problema.

2 0

TipTop

Uputite saopštenje, to rješenje problema.

1 0

PENZIONER UMIREovljenik

Sve je fuj pa i sam Incko.Nista ne radi a znadete li kolika mu je placa?

7 7

* Sva polja su obavezna