Nožica za N1: Nije tačno da se "samo Srbi osuđuju"

Nožica za N1: Nije tačno da se "samo Srbi osuđuju" Izvor: N1

Advokatica Senka Nožića je u razgovoru za N1 kazala da političari ne bi smjeli komentarisati prvostepene presude, te kako nije tačna konstatacija da se "za ratne zločine sudi i presuđuje samo Srbima".

Podsjetimo, nakon oslobađajuće presude za Nasera Orića za ratne zločine, predsjednik RS-a Milorad Dodik je poručio da "Sud BiH i Tužilaštvo sude samo pripadnicima srpske nacionalnosti", te je pozvao sve Srbe da napuste bh. institucije.

"Političari ne bi smjeli da komentarišu prvostepene presude. Politički je neodgovorno komentarisati postupke za koje ti političari nisu imali informacija kako su tekli do sada. Političari i pojedini mediji prate određeni predmet samo kada je podignuta optužnica i kada je donesena presuda. Sve ono u međuvremenu što je bitno, potpuno zanemaruju", kazala je Nožica za N1.

Nožica je istakla da je tokom suđenja Oriću bilo svakodnevnih izvještaja na osnovu kojih se moglo zaključiti da će presuda biti oslobađajuća.

"U konkretnom predmetu, poslije svakog suđenja, svakog dana je bio novinski izvještaj o tom predmetu. Odgovoran političar bi morao imati nekog u kabinetu ko bi to pratio. Ko god je to pratio mogao je doći samo do jednog jedinog zaključka - da će biti oslobađajuća presuda. Ono što je činjenica jeste da su političari maksimalno neodgovorni kada govore stvari koje nisu provjerili. Time pale situaciju, navijajući vodu na svoj mlin", dodala je ona.

Nožica se potom referirala na izjave i medijske napise da se "uglavnom osuđuju Srbi".

"Čula sam ovih dana da je bilo govora da se "uglavnom osuđuju Srbi". Ja sam pribavila imena osoba srpske nacionalnosti koji su oslobođeni za ratne zločine. Imam spisak od 31. čovjeka. Ko želi ozbiljne statističke podatke, a to predsjednik RS može dobiti, može doći do ovog spiska. Savo Babić, Gavrilović Milan, Janković Zoran, Mladen Drljača, Kličković Gojko, Radomir Marković - neka su od imena koja su oslobođena.Ne može se reći narodu "Srbi se osuđuju, a oslobađaju drugi" jer to nije tačno. Sud donosi odluku prema dokazima u spisu, ja izuzetno cijenim profesionalnost Suda i Tužilaštva BiH. Ja znam da Tužilaštvo jeste ponekad pod određenim pritiscima, i to smatram političkim pritiskom", poručila je advokatica Senka Nožica za N1.

Glede oslobađajuće presude u optužnici protiv Nasera Orića, kazala je:

"U ovoj konkretnoj situaciji, Sud nije imao dovoljno dokaza. Ubjeđena sam da političari ovakvom argumentacijom skupljaju glasove. Oni postaju dušebrižnici svog naroda, a to je lažno. Ja bih im postavila pitanje: Jeste li se pobrinuli za logoraše koji žive na rubu egzistencije? Neka se brinu o najosjetljivijim i tako će pokazati brigu za žrtve ratnog zločina".

"Neki političari su rekli: Ko je to osuđen po komandnoj odgovornosti iz Armije RBiH? Osuđeno je jako puno osoba: Alić Šefik, Prijić Hanefija, Vlahovljak Nihad, Senad Dautović, Gasal Nisvet. Ovo su samo neka od imena. Nije tačno da je oslobođen Naser Orić jer se po komandnoj odgovornosti oslobađaju pripadnici Armije RBiH", istakla je ona.

Opširnije u prilogu reporterke Adise Imamović u centralnoj informativnoj emisiji Dnevnik u 19.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: senka nožica

Komentara 12

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

BiH je sama po sebi svojevrstan zatvor, mislim u problemu je s' multi-cullturale opstipacijom, sa CNS u ropstvu tame.

0 0

"...Senka mi je sudjenica..." - ali zvaka nije za seljaka..u sta se ljudska vrsta pretvorila. sve patvorine i falsifikati.

1 0

Bujrum

Na taj način sami muslimani kroz svoje sudove daju ubedljivo najveći doprinos dosoluciji BiH!

2 0

* Sva polja su obavezna