Mnogo nejasnoća: Kako dalje bez glavnog revizora u RS

Mnogo nejasnoća: Kako dalje bez glavnog revizora u RS Izvor: Capital.ba

Od danas je i službeno. Glavna služba za reviziju u Republici Srpskoj ostaje bez rukovodstva. Na tu činjenicu pismom je Narodnu skupštinu RS još prošle sedmice upozorio dojučerašnji glavni revizor Duško Šnjegota.

Na pitanja ko će zastupnicima u utorak izložiti finansijski izvještaj RS za 2016. godinu, nejasno je i kako će vlast odgovoriti na paralizu u funkcinisanju ove institucije.

"Bolje da podnese ostavku, ili će biti smijenjen”, riječi su predsjednika RS Milorada Dodika koje su pokrenule lavinu dešavanja u vezi sa glavnim revizorom javog sektora.

Dodik, nezadovoljan Izvještajem Duška Šnjegote koji je pokazao deficit u entitetskom budžetu od 176 miliona KM, bio je izričit. Ostavka se desila, ali po mnogima iznuđena, zbog čega je Narodna skupština proključala. Opozicija ne otkriva daljnje korake, ali upozorava vladajuće da su urušili posljednju nezavisnu instituciju.

"Nema službe za reviziju, neće raditi. Zar je bitno ko će podnijeti Izvještaj. Po zakonu može samo glavni revizor i njegov zamjenik. Daleko bitnije je kako će raditi Glavna služba za reviziju", kazao je Dragan čavić, predsjendik NDP-a. 

Izvor: N1

Bez obzira što Šnjegota nikoga nije ovlastio da izloži tačku dnevnog reda pred Skupštinom u utorak, o reviziji entitetskog budžeta, može biti raspravljano, kako je to objasnio predsjednik parlamenta Nedjeljko Čubrilović.

No, postavlja se pitanje kako će bez rukovodstva raditi Glavna služba u budućnosti, ko će ako nema glavnog revizora niti njegovog zamjenika potpisivati dokumente.

"Ovdje je odgovorna Vlada koja je tražila smjenu i Šnjegota koji je prihvatio smjenu", naveo je Admir čavka iz Odbor za reviziju NSRS.

Bivši glavni revizor i dalje ne izlazi u javnost. Umjesto njega govori njegov rad iza koga stoji i dalje. Ekonomisti upozoravaju da u cijeloj aferi koja je prerasla u političku, mnogi zaboravljaju polaznu tačku ..

"Glavno pitanje nije izvještaj revizora nego zašto je Vlada RS napravila deficit u budžetu i zašto ga nije iskazala na zakonit način. Bez obzira da li je on 70 miliona ili milion KM", kaže ekonomista Damir Miljević.

65 zaposlenih u Glavnoj službi za reviziju, nastavlja raditi, no naloge za terene im nema ko potpisivati. Opozicija najavljuje da će potražiti i pravnu zaštitu pred Ustavnim sudom.

Procedura za izbor novog revizora jasna je, ali i spora. Prvo se bira komisija, raspisuje konkurs, zatim se imena kandidata šalju u Palatu Republike.

Na osnovu selekcije Milorada Dodika u parlamentu se glasa o novom revizoru.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 6

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

gogi

Pa hoće Šnjegota da radi po pravilima umjesto po instrukcijama. Šta mu je falilo da podrži dubiozu još jednim friziranjem.

1 0

Totorina

Ma no sikiriki ima Dodo za sve rijesenje. A umro mu strajkac iz ZRS zeljeznica RS. Za zve ce Dodo da se brine... hahahaha

5 0

Lord of Bosnia

???? Pa ne treba im oni su posteni cim su na vlasti. Mozda to treba opoziciji, dodiku sigurno ne, kad ih nema ljepse sanja. Pustite ga neka sanja. Ipak ce jednom svanut valja se probudit.

7 0

* Sva polja su obavezna