Netanyahu: Izrael protiv sporazuma Hamasa i Fataha

Netanyahu: Izrael protiv sporazuma Hamasa i Fataha Izvor: REUTERS/Sebastian Scheiner

Izraelski premijer, Benjamin Netanyahu, izjavio je da će postignuti sporazum o pomirenju palestinskih pokreta, Hamasa i Fataha, otežati put ka miru na Bliskom istoku te otkrio koji su to izraelski uvjeti za prihvatanje sporazuma.

Čelnici rivalskih pokreta Fataha i Hamasa rano jutros su u Kairu potpisali sporazum o nacionalnom jedinstvu i dogovorili da vlast u Gazi od decembra preuzme palestinska Vlada.

Premijer Izraela, Netanyahu, u pisanoj reakciji naveo je kako je taj sporazum za Izrael neprihvatljiv i da će njegova Vlada i dalje pomno pratiti situaciju u regiji.

Netanyahu je također kazao da Izrael zahtijeva da sporazum između palestinskih grupa uključi priznavanje jevrejske države Izraela i razoružavanje Hamasa.

"Izrael će biti protiv bilo kakvog sporazuma koji ne zadovolji ta dva zahtjeva. Uporedo s time, tražimo i oslobađanje dva civila koji su u Hamasovom pritvoru i vraćanje posmrtnih ostataka stradalih vojnika u Izrael", poručio je Netanyahu.

Prvi čovjek izraelske vlade, Netanyahu je i prošle sedmice izjavio da pomirenja na Bliskom istoku neće biti dok palestinske grupe ne priznaju Izrael, razoružaju Hamas i prekinu odnose sa Iranom koji stalno poziva na rušenje Izraela.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 12

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Sosa

Dosta vise vaseg zuluma tebe treba objesiti. Sta sve radite ljudima skupa sa Amerikom. Sram neka vas bude i vas narod podrzava palestince.

2 0

200 a.bombica, sta bi vi da ste 92 imali radili srpsko hrvatskim "inovjercima" ? mrs primitivni smradovi

0 2

Bubamara

Izraelu je malo citav svijet to su prokleti ljudi.

3 2

* Sva polja su obavezna