Štrajk zdravstvenih radnika u KS do ispunjenja zahtjeva

Štrajk zdravstvenih radnika u KS do ispunjenja zahtjeva Izvor: N1

Zdravstveni radnici Kantona Sarajevo danas su stupili u generalni štrajk, a o njihovim zahtjevima smo razgovarali sa prim. dr. Basanom Koudeimatijem.

Reporterka N1 Ivana Crnogorac je razgovarala sa dr. Koudeimatijem koji je rekao kako je zdravstvo jedina grana u KS koja nema validan kolektivan ugovor.

"Mi svi zdravstveni radnici, nemamo valjan kolektivni ugovor. O tome smo započeli pregovore prošle godine, a startali su tek u februaru ove godine i to je trajalo do polovine aprila, bez postignutog dogovora. Naše ekipe su u dogovoru s njima našli zajednički jezik, ali je nama ostalo najvažnije za satnicu da umjesto 2,31 bude 2,65, ali je njihova ponuda bila prvo 2,40 pa je došlo do 2,50. S obzirom da je prošlo godinu dana, nama je sada zahtjev da nam bude satnica 2,75. Predlagali su nam da ta satnica bude samo ljekarima omogućena, ali smo mi rekli da ne želimo to već veću satnicu za sve uposlenike u zdravstvu", komentarisao je prim. dr. Koudeimati za N1.

Naveo je i kako je stanje u zdravstvu jako loše, da kao uposlenici imaju nisku platu, a da je raspored sredstava i obaveza Vlade da u budžetu predvidi veći iznos sredstava za Ministarstvo zdravstva.

"U KS u budžetu je planirano za ovu godinu samo dva miliona - sa dva miliona ne možete ništa. Imamo dotrajalu opremu i trebalo bi biti izdvojeno više sredstava za obnovu", rekao je.

Na pitanje da li im nedostaje osnovnih sredstava za rad je naveo: "U domu zdravlja tih problema nemamo, a s druge strane Klinički centar ima nedostataka materijala jer su imali preko 120 miliona duga koji pokušavaju sanirati. Također, u novom Zakonu za javne nabavke nije predviđeno da gledamo kvalitet već ko ponudi nižu cijenu. Zakon nije fleksibilan da možemo otkazati ugovor i uzeti drugog ponuđača".

Istakao je i kako će štrajk biti do ispunjenja zahtjeva, a što se tiče pružanja usluga građanima je rekao kako će domovi zdravlja primati sve pacijente i da nikome ne smije biti ugrožen život i zdravlje, a da će sve što je "hladno" sačekati. Također, što se tiče bolnica, Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš", primaće samo hitne slučajeve.

Izvor: N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 6

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Visegrad

Treba im podići pate sigurno !!! Ali i oni moraju prestati raditi u privatnim klinikama u radno vrijeme i uzimati mito !!!

2 0

Sebija

Bakire, hapsi ovu meni neprijateljsku bagru!

0 2

Zuti Vjetar

@logično.. Svaka cast Najbolji komentar..Jeste tako..Djeca im putuju slave bacaju pare slikajuci se po instagramima..Slikajuci se na kahtama..partijima...sva ta djeca tih grabljivaca

6 1

* Sva polja su obavezna