Dokazano: Pijte ovo piće umjesto kafe ujutro i smršat ćete

Dokazano: Pijte ovo piće umjesto kafe ujutro i smršat ćete Izvor: Pixabay.com

Baš kao kafa, crni čaj može da zadovolji vašu jutarnju potrebu za kofeinom, a ujedno uticati na rad metabolizma i podstaknuti mršavljenje.

Prema pisanju portala "Reader's Digest", zbog visokog sadržaja kofeina, crni čaj je idealan napitak za razbuđivanje i podizanje energije ujutro.

On može poslužiti kao zamjena za kafu, a nikako ne treba zanemariti njegov cjelokupan uticaj na organizam.

Istraživači sa Univerziteta Kalifornija su dokazali da crni čaj može da proizvede zdravu bakteriju u crijevima i podstakne bolji rad metabolizma.

Mršavljenje uz crni čaj

"Crni čaj pokreće rad mikrobioma (mikroorganizama u metabolizmu), koji poboljšavaju zdravlje i smanjuju tjelesnu težinu. Za ljubitelje crnog čaja, ovo je samo još jedan razlog zašto treba da nastave svoju dobru naviku", rekla je doktorica Zaoping Li, voditeljica Centra za ljudsku ishranu na Univerzitetu Kalifornija.

Osim što se crni čaj najprije pije u kombinaciji sa mlijekom, mnogi nutricionisti savjetuju da ga začinite sa limunom. U kombinaciji sa vitaminom C, to će imati još veći uticaj na metabolizam.

Ipak, oni napominju da bi dnevno trebalo da popijemo jednu do dvije šolje. Trudnice, kao i ljudi koji su osjetljivi na kofein bi trebalo da pripaze.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: mršanje

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna