Ćosić: Postignut dogovor o isporuci vode prema Sarajevu

Ćosić: Postignut dogovor o isporuci vode prema Sarajevu Izvor: N1

Načelnik Općine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić u neformalnom razgovoru s ministrom komunalne privrede i infrastrukture KS Senadom Hasanspahićem postigao je dogovor da dva komunalna vodovodna preduzeća - Vodovod i kanalizacija Istočno Sarajevo i ViK Sarajevo naprave međusobni sporazum o isporuci vode KS - potvrdio je načelnik Ćosić.

Navodi da bi ovih dana taj sporazum trebao da bude realiziran te da je riječ o dogovoru koji je "prilično čvrst" i podrazumijeva isporuku svih viškova vode koje Vodovod Istočno Sarajevo ostvaruje na izvorištu Tilava prema Vodovodu i kanalizaciji Sarajevo.

"Isporuka će se vršiti kroz rekonstruiran cjevovod koji prolazi kroz brdo Mojmilo pa dalje ide prema Hrasnom", ustvrdio je načelnik Ćosić, izrazivši zadovoljstvo zbog postignutog dogovora.

Dodaje i da ga je direktor KP Vodovod i kanalizacija Istočno Sarajevo Jovan Katić informirao da su započeli razgovore i da se vrše pripreme u vezi s potpisivanjem ugovora. 

"Nakon medijske priče vidim da su ljudi u Sarajevu ovo ozbiljno shvatili i na nama predstoji da pokažemo ozbiljnost u pogledu isporuke vode i da sve ono što smo preuzeli potpisanom obavezom i ispoštujemo", naglasio je Ćosić. 

Direktor KP Vodovod i kanalizacija Istočno Sarajevo Jovan Katić potvrdio je u razgovoru za Fenu da je prošle sedmice održan sastanak predstavnika Vodovoda Istično Sarajevo i Vodovoda Sarajevo, te da je prethodno održana sastanak ministra komunalne privrede i infrastrukture KS Senada Hasanspahića i načelnik Općine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosića gdje je dogovoreno da krenu određene količina vode prema Sarajevu. 

"Na sastanaku s predstavnicima Vodovoda Sarajevo dogovorili smo da se uđe u proces ponovnog ispiranja cjevovoda i dovođenja u ispravno stanje gdje bi se poslije definisale količine koje bi Istočno Sarajevo moglo da transportuje prema Vodovodu Sarajevo. Počelo je ispiranje cjevovoda, a nakon toga bit će potpisan ugovor između dva vodovodna preduzeća, zatim definiranje količina vode i cjene", pojašnjava Katić. 

Navodi da će ispiranje cjevovoda trajati do nedjelje i da bi nakon toga Vodovod Sarajevo trebalo da izvrši uzorkovanje vode kako bi se pokazala njena ispravnost, a potom bi uslijedilo potpisivanje sporazuma s Vodovodom Sarajevo. 

Govoreći o količini vode koju će KP Vodovod Istočno Sarajevo moći isporućiti Sarajevu, Katić kaže kako se radi o 50-60 litara u sekundi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 2

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Lošmi

Samo da još dobije halal certifikat 😂

2 0

Logicno

Iako ste ovo isto mogli uraditi davno pozdravljam ovaj dogovor. Hvala sto se prevazisli oponente, pruzili ruke jedni drugima i ucinili nesto dobro za ljube.

5 0

* Sva polja su obavezna