Jastuk koji bebe štiti od zagađenja

Jastuk koji bebe štiti od zagađenja Izvor: N1

Za roditelje koji odgajaju djecu u velikim gradovima, kvalitet zraka koji udišu njihova djeca može predstavljati veliku brigu. Posljednja istraživanja pokazuju da novorođenčad koja su izložena visokim razinama zagađenja, kasnije u životu imaju više problema sa plućima.

Josi Romano, otac maloljetne djevojčice izumio je jastuk lutku, koja smanjuje nivo zagađenosti zraka oko bebe.

"Kada je rođena moja kćerka Alma, u kolicima sam je odveo na Finchley Road, jednu od najzagađenijih ulica u Londonu. Shvatio sam da su njena kolica na istoj visini kao izduvne cijevi autobusa", kaže Romano.

Ova briga za svoju kćerku dovela je Yosija Romana do izuma lutke Brizi, jastuka za bebina kolica s ugrađenim senzorom i sistemom ventilatora koji smanjuju nivo zagađenja zraka oko bebe.

"Kada odrasli stoje pored kolica za bebe, i guraju kolica, oni dišu bolji zrak nego bebe, zato što teške čestice zagađenja nalaze se niže", objašnjava Romano.

Otkrio je da su najveće koncentracije zagađenja na nekih 61 cm od tla - što je isti nivo kad su bebe u svojim kolicima.

"Željeli smo proizvod kojeg će majke moći jednostavno koristiti, i to je bio izazov. Željeli smo proizvod koji radi tačno ono što piše na kutiji, filtrira zrak koji diše beba. U početku je izazov bio dizajnirati ga tako da protok zraka održava vazduh koji beba diše čistim. Drugi izazov je bio odnijeti to na laboratorijska testiranja u čisti zračni laboratorij na Unvierzitetu Surrey i provjeriti koliko zapravo reduciramo zagađenja u zraku oko bebe", otkriva izumitelj.

Romano i njegov tim izgradili su prototip lutke jastuka, koju je koristio profesor Prashant Kumar, šef Odsjeka za zdravlje i kvalitet zraka s Unvierziteta Surrey. On je testirao rad lutke u stvarnim uvjetima. Rezultati pokazuju da Brizi reducira za 49 posto normalnu zagađenost zraka oko bebe, iako je mjereno u prostorima izrazito velikog zagađenja, kakva je blizina vozila koji rade.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Izvor: N1

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna