Trump odlučio da neće potvrditi iranski nuklearni sporazum

Trump odlučio da neće potvrditi iranski nuklearni sporazum Izvor: REUTERS/Joshua Roberts

Američki predsjednik Donald Trump zadao je u petak udarac iranskom nuklearnom sporazumu iz 2015. rekavši kako neće potvrditi da se Teheran drži dogovora.

"Danas objavljujem da ne možemo i nećemo dati tu potvrdu", rekao je Trump u Bijeloj kući.

I ranije se očekivalo da će Trump objaviti da nuklearni sporazum sklopljen 2015. između Irana i šest svjetskih sila neće potvrditi u idućem obraćanju Kongresu o tom pitanju.

Njegov potez ne znači povlačenje SAD-a iz sporazuma sklopljenog 2015. između Irana i šest svjetskih sila

Po američkom zakonu, predsjednik mora svaka tri mjeseca u Kongresu "potvrditi" poštuje li Iran ugovor i je li potonji u nacionalnom interesu SAD-a.

Svojom objavom Trump je zauzeo agresivniji pristup prema toj bliskoistočnoj zemlji, ali će time najvjerojatnije poremetiti američke odnose s europskim saveznicima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 2

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

amerikancima neodgovara pariški sporazum o zaštiti okoliša. neodgovara njima ni dogovor s iranom. izraelu neodgovara pomirenje hamasa i fataha. šta njima odgovara? tenzije, eskalacija, ratovi, ubijanja. je li zbog nečije objesti, zbog nečijeg hira svijet treba da ode do vraga? to bi se moglo desiti ako ih se nezaustavi. ako ih neželi ili nemože zaustaviti ona svijet i treba propast.

8 0

Ovdje ja

Gosp Tramp kako je krenuo americki vojnici ce da ratuju sa cijelim svijetom.Trebao bi nekada reci i svom Izraelskom prijatelju da povuce kocnicu jer ovo sto radis nije vise zdravo.Prvo se prijeti sa atomskim oruzjem umedjuvremenu americki vojnici su svuda po svijetu sada jos sa Iranom jos vam smeta i to a vi ste postavljali uslove koji je sad problem?

11 0

* Sva polja su obavezna