Mektić: SNSD učestvuje u procesima protiv Srba

Mektić: SNSD učestvuje u procesima protiv Srba Izvor: N1

Ministar sigurnosti BiH, i član SDS-a, Dragan Mektić sazvao je press-konferenciju gdje je reagovao na sastanak predstavnika vlasti koji je održan ranije, a na kojem opozicija nije prisustvovala.

Mektić je u uvodu obraćanja kazao da želi odgovoriti na ono što je Dodik izrekao o opoziciji.

"Povod je koliko sam shvatio presuda Suda BiH, oslobađajuća prema Naseru Oriću, vezano za ratne zločine na prostoru Srebrenice. To je navodno kod njega bio okidač, gdje je krenuo radikalnijim putem. Mi iz SDS smatramo da to nije iskreno što radi, da pravi samo jednu predstavu, i to nije način na koji treba rješavati probleme", izjavio je Mektić.

Podsjetio je na doneseni Zakon o Sudu i Tužilaštvu BiH, za koji je SNSD glasao, a SDS je bio protiv tog zakona.

"Po ne znam koji put, na ovakav način nas Dodik uvlači u ovu priču, da izglasa zakon, a sada traži od nas da mi krenemo za tim radikalnijim mjerama, koje imaju populističku svrhu, i da narod odvrati od životnih problema, velike krize i sunovrata u koji RS ide u svim segmentima", kazao je ministar sigurnosti BiH.

Podsjetio je i na to da je bivši član Predsjedništva BiH, iz redova SNSD-a, Nebojša Radmanović pozivao da BiH bude članica NATO-a, i da je ta stranka podržavala tu odluku.

"Sada nas uvlači u priču oko te neke deklaracije, koja je bespotrebna, pravi predstavu za narod", kazao je Mektić. "Mi nećemo da idemo za njim i da popravljamo Dodikove gluposti".

Naveo je da je stav SDS-a jasan oko vojnih saveza: "Pratimo ono kako se Srbija ponaša u svojim opredjeljenjima. Za to nam ne treba deklaracija".

"Mi vodimo odgovornu politiku. Kažemo šta jeste, šta nije. Ne možemo učestvovati u njegovim glupostima. Mi dugo tražimo reformu pravosudnog sistema, ne da na nakaradan način rade procese za ratne zločine. Ne želimo da se povodimo za njegovim glupostima, ne vidim da imamo o čemu s njim da pričamo", izjavio je.

"Hajde da napravimo referendum o Zakonu o ispitivanju porijekla imovine. Ako ima rezervu prema Sudu i Tužilaštvu BiH, ima odluku NSRS, pa neka završi referendum. Odluka je objavljena u Službenom glasniku".

Mektić je kazao da Dodik pravi predstavu za narod, računajući da će ih "zbuniti i prevariti". "Ja u to ne vjerujem. SNSD učestvuje direktno u određenim procesima protiv Srba", kazao je, dodavši da je sve to krenulo kada se pojavio Dževad Galijašević.

"On Srbe gura u postupke", kazao je. Mektić je kazao da Dodik i MUP RS nisu ništa učnili u slučaju Orić. "Čitavo Podrinje je znalo da Naser Orić i ekipa oko njega kupuju svjedoke. Šta je MUP RS preduzeo da zaštiti ljude u Srebrenici, Bratuncu. Ništa nije uradio. Sve su to te gluposti koje je radio. Njega interesuje da napravi spektakl kod presude", oštro je izjavio Mektić.

"Dodik je podijelio srpski narod u RS, pokušava da glumi predsjednika svih građana, a sve radi da šikanira i oteža situaciju građanima u opštinama gdje nije na vlasti. Ne želimo da budemo žrtve i predmet obmane", rekao je ministar sigurnosti BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 6

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

bosanacb

pa naravno gospodine mekticu vi ste nasi srbi fala bogu koliko vas ima nasih

0 0

Kiklop

Čitajući neke komentare shvatio sam da se pojedinci ne osvrću na činjenice koje ukazuju da je nekom jako bitno da se srpskom narodu nametne Socjalisticka ideologija Milorada Dodika i njegove partije .Znači ,borba sa nacionalistima unutar RS i Srbije još uvjek traje ,a predvodnik te borbe je Mile koji bi da bude Baja među Srbima .Tamo je i Kusturice na zadatku kao i mnogi prijatelji . Drž se Mile do 2018 godine izlaziš iz politike jer izbora biti neće . Izetbegović karijeru završava ,Lagumdzija je sisao sa scene ,Ti odlaziš ,Brena prešla u Bosance ,nije vise jugoslavenka ...sve zajedno smrdi na socijalnu revoluciju .Ako vam se dopusti da to uradite .Sud i tužilaštvo kao i svi vi idete na smetlište istorije i tamo možete povesti i Miloševićevog tjelohranitelja sa sobom .

3 0

grabež62

Bošnjaci se pale na Mektića, a po ovom tekstu nije ništa bolji od Dodika , naprotiv. ....

2 5

* Sva polja su obavezna